Lezersdilemma: Moet ik vrienden inlichten over het illegale vuurwerk van hun zoon?

Lezers vragen andere lezers om raad bij problemen en dilemma's.

Het dilemma: vrienden inlichten over het illegale vuurwerk van hun zoon

Mijn zoon van 12 is gek op vuurwerk. De zoon van vrienden van ons ook. We vieren elk jaar Oud en Nieuw samen en ze zijn nu al bezig met het kopen van vuurwerk. Laatst zag ik een appje van de zoon van onze vrienden aan mijn zoon. Blij vertelt hij dat hij een zwaar, gevaarlijk en illegaal stuk vuurwerk heeft kunnen regelen. Mijn zoon weet niet dat ik zijn berichten lees. Meestal gaat het nergens over en lees ik ze niet echt, maar deze keer viel mijn oog erop. Ik vind het niet fijn om te klikken bij de ouders van zijn vriend, onze vrienden. Wat zou u doen?

Naam bij de redactie bekend.

Verhinderen

Dat illegale vuurwerk is levensgevaarlijk. De vraag die u stelt, moet u eigenlijk omkeren. Als er iets misgaat had u het kunnen verhinderen. Zet u er overheen dat u op zijn telefoon heeft gekeken, en grijp in. Trouwens, zo erg is het niet om als ouder nog een oogje te houden op het social-mediagebruik van hun kinderen.

Jan Bron Dik (68), Den Haag

Blindenschool

Stel: u wacht tot er een vreselijk ongeval gebeurt en uw zoon en de zoon van uw vrienden kunnen voortaan samen naar de blindenschool? Dan kunnen ze elkaar de hand schudden, als ze die tenminste nog hebben. Natuurlijk wilt u dit niet meemaken en natuurlijk gaat u dit bespreken met de jongens. Google een paar medische plaatjes en het gesprek kan bijna zonder woorden. Pubers vragen om grenzen, die worden bepaald door volwassenen. Het appen van zulke berichten is de vraag. U geeft het antwoord.

Vincent Leferink (58), Zevenaar, traumachirurg met dienst op 1 januari aanstaande.

Niet klikken

Ten eerste: lees alsjeblieft niet de berichtjes van je zoon, gun hem ook wat privacy. Je zegt dat jullie samen Oud en Nieuw vieren, dan lijkt het me prima te doen om in de gaten te houden of de zoon van je vrienden illegaal vuurwerk heeft meegenomen. Ga vooral niet klikken, dat leidt tot verlies van vertrouwen van je zoon.

Nina van Apeldoorn (20), Amersfoort

Gevaar altijd melden

Toen mijn kinderen en die van mijn vriendinnen dingen buiten ons blikveld gingen doen, hebben we dit afgesproken: als je ziet of te weten komt dat het kind van een van ons iets doet wat gevaarlijk is (voor hem/haarzelf of een ander), meld je het. Anders niet. Dit heeft voor ons (vier vriendinnen, 13 kinderen) goed gewerkt. Dus melden.

Ingrid Vetkamp (54), Doesburg

Vervelend

In 2018 vraagt mevrouw opnieuw advies in deze bijlage: Mijn 12-jarige zoon mist zijn rechterhand en zijn vriendje is aan beide ogen blind geworden na het afsteken van illegaal vuurwerk. Omdat ik stiekem een appje had gelezen, wist ik dat ze dit vuurwerk hadden. Om hun privacy te respecteren, heb ik niets gezegd. Mijn omgeving verwijt mij nu wat hen is overkomen. Natuurlijk is het vervelend wat er is gebeurd, maar de privacy van mijn zoon schenden zou toch veel erger zijn?

Henk van Dorst (59), Utrecht


Overal twee weken: moet ik mijn vader helpen verbouwen?

Mijn vader (75) laat een woning verbouwen die hij verhuurt. Een cadeau aan ons, voor later. Ik heb hem meermaals ermee geholpen. Laatst lukte het mij niet. Hij was teleurgesteld en zei dat hij de afronding van de verbouwing belangrijker vond dan mijn wandeling met een vriendin. Ik was geïrriteerd over zijn oordeel over mijn tijdsbesteding. Ik zou willen dat hij mijn 'nee' respecteert, ongeacht de reden. Hij vindt dat ik hem moet helpen omdat hij meer voor mij heeft gedaan dan andersom, wat waar is. Hoe komen we hieruit?

Naam bij de redactie bekend

Onze vraag is: wat zou u doen? Mail uw antwoord (maximaal 110 woorden) voor maandag 11 december 2017 naar: wzud@volkskrant.nl Heeft u een dilemma en wilt u advies van andere lezers? Mail dan uw probleem (max. 110 woorden) naar: wzud@volkskrant.nl

Vermeld altijd uw volledige naam, leeftijd en woonplaats. De redactie behoudt zich het recht voor bijdragen in te korten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden