Lezersdilemma: Moet ik mijn vader helpen verbouwen?

Lezers vragen andere lezers om raad bij problemen en dilemma's.

Mijn vader (75) laat een woning verbouwen die hij verhuurt. Een cadeau aan ons, voor later. Ik heb hem meermaals ermee geholpen. Laatst lukte het mij niet. Hij was teleurgesteld en zei dat hij de afronding van de verbouwing belangrijker vond dan mijn wandeling met een vriendin. Ik was geïrriteerd over zijn oordeel over mijn tijdsbesteding. Ik zou willen dat hij mijn 'nee' respecteert, ongeacht de reden. Hij vindt dat ik hem moet helpen omdat hij meer voor mij heeft gedaan dan andersom, wat waar is. Hoe komen we hieruit? Wat zou u doen?

Man, naam bij de redactie bekend.

Ouders doen altijd meer

Ouderen hebben in veel gevallen haast. Het einde nadert en de zaken moeten bijtijds worden afgerond. Bespreek eens of de haast nodig is en of zijn leeftijdsverwachting er ook iets mee te maken heeft. Dat hij het argument hanteert meer voor u te hebben gedaan dan andersom riekt naar chantage. Ouders doen in beginsel meer voor hun kinderen dan andersom. Misschien moet u hem ervan doordringen dat u een volwassen leven leidt en hij zijn besluit u niet door de strot moet wringen. Lukt een volwaardig gesprek niet, haal uw schouders op en laat hem al dan niet aan uw 'cadeau' werken tot het u vanzelf in handen valt.

Dethmer Drenth (72), Nuenen

Details weten

Ik zat in dezelfde situatie. Mijn vader leeft nog, maar is niet meer in staat de verhuur op enigerlei wijze voort te zetten, dat doen wij nu. Een verbouwing, daar wil je als verhuurder bovenop zitten. Voor de latere opvolging, bij noodzakelijke aanpassingen moet je de details weten. Waar loopt de verwarmingsbuis langs en wat is het veiligheidskeurmerk van die deur? U moet dat weten.

Henk Stokhorst (52), Roden

Verkeerde verwachting

Je geeft iets aan een ander uit liefde of vriendschap. Je kunt deze liefde niet op een weegschaal leggen en dan meten of de balans van liefde wel in orde is. Liefde geef je omdat je wat wilt geven, niet om iets terug te verwachten. Als je dat lukt, leef je in vrijheid.

Annemarie Dekker (54), Den Haag

Weegschaal

Uw vader vindt dat hij meer voor u gedaan heeft, en dat het nu uw beurt is. Het is meestal zo met ouders en kinderen dat ouders meer voor kinderen doen dan andersom. Ik zou zeggen: pa, ik begrijp dat deze klus heel belangrijk voor je is, voor mij ook, maar er zijn voor mij ook andere zaken belangrijk. Volgende keer ben ik weer van de partij. Wedden dat hij het wel zal overleven.

Yvonne de Roode (63), Capelle aan den IJssel

Tegenprestatie is niet nodig

Ik kan me goed voorstellen dat u geïrriteerd raakt als uw vader uw antwoord niet accepteert. Het is logisch dat ouders in het begin meer voor hun kind doen, zij hebben hun kind zelf gewild, maar daar hoeft echt geen tegenprestatie tegenover te staan. Onze zoon leeft gelukkig zijn eigen leven.

Mieke Voogt (66), Voorburg

Over twee weken: Zijn we nog wel beste vrienden op ons 60ste?

We waren jong en eigenwijs toen onze vriendschap ontstond. Concerten, lange gesprekken, gezamenlijke vakanties, drinken en blowen, lachen, soms huilen. Later kregen we een partner en kinderen maar we bleven, ook na veertig jaar, elkaars beste vriend, al zien we elkaar soms maanden niet. Ons contact is altijd op mijn initiatief. Ik klaag daarover, hij verontschuldigt zich, maar het blijft stil. Ik hou van hem als een broer, bewonder hem om zijn humor en scherpzinnigheid, maar word verdrietig door het uitblijven van dat telefoontje: 'Hoe is het met je?' Wat te doen?

Onze vraag is: wat zou u doen? Mail uw antwoord (maximaal 110 woorden) voor maandag 1 januari 2018 naar: wzud@volkskrant.nl Heeft u een dilemma en wilt u advies van andere lezers? Mail dan uw probleem (max. 110 woorden) naar: wzud@volkskrant.nl

Vermeld altijd uw volledige naam, leeftijd en woonplaats. De redactie behoudt zich het recht voor bijdragen in te korten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden