Lezersdilemma: Moet ik mijn geld terug blijven vragen van mijn vriend?

Lezers vragen andere lezers om raad bij problemen en dilemma's.

Mijn beste vriend is kunstenaar. Hij leeft van een minimaal inkomen, woont in een flatje, gaat nooit op vakantie, enzovoorts. Wanneer we samen ergens zijn, betaal ik meestal de rekening. De afgelopen jaren heeft hij een schuld bij me opgebouwd door leninkjes, voorgeschoten energierekeningen en dergelijke. Geen gigantisch bedrag, voor mij een half maandsalaris. Wanneer ik erover begin maakt hij een paar tientjes over als afbetaling en daar blijft het dan bij, tot ik er weer over begin. Ik wil er niet over blijven zeuren en onze vriendschap onder druk zetten, maar ik wil het er ook niet bij laten zitten. Wat zou u doen?

Naam bij de redactie bekend.

Spreek verwachtingen uit

Het is uw keus uw vriend geld te lenen en voor hem te betalen. Uw vriend betaalt de lening niet terug volgens uw verwachting. Maar weet uw vriend wat u verwacht? U heeft twee opties: spreek uw verwachting over terugbetaling zo concreet mogelijk uit, óf laat de verwachting los, zie het betalen van kosten voor uw vriend als een vriendendienst en geniet van het feit dat u dit voor hem kunt doen. Vriendschap kent vele kanten en deze vriendschap zal u ook iets brengen.

Christine Schipperus (55), Heerhugowaard

Laat hem 'in natura' betalen

Ik heb ooit iets vergelijkbaars aan de hand gehad. Een goede vriendin had zo'n 2.000 euro geleend en was niet in staat dit terug te betalen omdat haar hondenuitlaatservice nog niet goed liep. Omdat ik de vriendschap niet wilde laten verzuren, hebben we een oplossing bedacht: ze betaalde 'in natura'. Bij een aantal grote diners die ik thuis gaf, heeft zij de bediening gedaan en afgeruimd. Ze nam ook de jassen aan. Het was een verademing een keer lekker achterover te leunen en zij was blij iets terug te kunnen doen.

Bas de Haan (44), Amsterdam

Leen alleen geld als je het wilt schenken

Toen ik arm was, betaalde mijn beste vriendin ook de rekening als we uitgingen. Dat deed ze met een vanzelfsprekendheid waarvoor ik haar tot op de dag van vandaag dankbaar ben. Met een minimaal inkomen houd je over het algemeen niets over. En als je tekortkomt en je leent geld, dan kom je de volgende maand gegarandeerd weer tekort omdat je moet terugbetalen. Mijn advies; leen alleen geld uit als je ook bereid bent om dat bedrag te schenken. Dan voorkom je teleurstelling als je vriend niet kan terugbetalen en houd je je vriendschap intact.

Lisette Forrer (51), Amsterdam

Hij kan betalen met kunst

In vroegere tijden was het een goed gebruik dat kunstenaars hun huur-, café-, en andere schulden konden betalen met een kunstwerk. Vraag uw vriend om ook op deze manier zijn schuld aan u te voldoen, door u een werk uit zijn atelier te laten kiezen, ongeveer ter waarde van het verschuldigde bedrag. Vervolgens kunt u zich in de contacten met hem aanpasssen aan zijn financiële ruimte: thuis een bordje spaghetti koken, supermarktwijntje erbij; het zal er niet minder gezellig of waardevol om zijn.

Marian van Poelje (65), Lochem

Volgende week: Belastingdienst inlichten over het goud van mijn vader?

Mijn vader is afgelopen jaar in een verzorgingshuis opgenomen. Mijn broer is gemachtigd om zijn financiële zaken te regelen, waaronder het verzorgen van de belastingaangifte, en ik ben toezichthouder. Mijn vader blijkt nu bij de bank een kluis te hebben met een aanzienlijk bedrag aan goud dat in voorgaande jaren niet is aangegeven bij de belastingdienst. Mijn broer wil dit zo houden en nagaan op welke manier hij het kan verkopen. Ik wil de belastingdienst op de hoogte stellen, maar dit zal de verhouding met mijn broer niet ten goede komen. Wat zou u doen?

Naam bij de redactie bekend.

Onze vraag is: wat zou u doen? Mail uw antwoord (maximaal 110 woorden) voor maandag 19 februari 2018 naar: wzud@volkskrant.nl

Heeft u een dilemma en wilt u advies van andere lezers? Mail dan uw probleem (max. 110 woorden) naar: wzud@volkskrant.nl. Vermeld altijd uw volledige naam, leeftijd en woonplaats. De redactie behoudt zich het recht voor bijdragen in te korten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden