Lezersdilemma: Moet ik de scheten van mijn man accepteren?

Wat zou u doen?

Lezers vragen andere lezers om raad bij problemen en dilemma's.

Mijn man houdt ervan zijn scheten de volle ruimte te geven. 's Ochtends als ik wakker word, is het eerste geluid wat ik hoor een windenkanonnade. Tijdens het eten laat hij ze regelmatig en luidruchtig gaan en ook als we samen ergens heen fietsen, laat hij soms een oorverdovend schetenrepertoire horen. Ik vind het ronduit onsmakelijk en gênant. Als ik hem vraag rekening met mij te houden, zegt hij dat hij het gezeur vindt en dat je thuis jezelf moet kunnen zijn. Wat zou u doen?

Naam bij de redactie bekend.

Verkeerd eetpatroon

Herkenbaar. Ook mijn man geeft zijn scheten graag de volle ruimte. In bed, op de bank, aan tafel. Gewoon overal. Het vervelende bij ons is dat wanneer ik per ongeluk een keer een scheetje laat, ik te horen krijg hoe vies dat is. Vrouwen laten immers geen scheten. Inmiddels hebben we afgesproken dat hij probeert zijn scheten zo veel mogelijk te laten in een andere ruimte (gang, badkamer). Bij mijn man heeft het winden vermoedelijk ook te maken met de manier waarop hij eet: te gulzig. Sinds hij rustiger eet, lijkt het aantal scheten iets af te nemen.

Marcha Dankfort (36), Amsterdam

Scheten reguleren

Laat uw man ook winden als er andere mensen bij zijn? Ik verwacht dat uw antwoord nee is. Dat betekent dat hij in staat is zijn winden te reguleren. Maak scheetreguleringsafspraken. Want als hij thuis zichzelf wil kunnen zijn, moet u dat ook kunnen.

Inge Verbeek (53), Loppersum

Wees ook uzelf

Uw man is kennelijk vergeten dat wanneer men samenwoont, men rekening houdt met de medebewoner (u dus). Als hij alleen zou wonen, zou hij helemaal zichzelf kunnen zijn. Ik stel voor dat u ook uzelf gaat zijn, wat betekent dat u geen rekening meer houdt met uw man. U kunt uw afgeknipte teennagels op tafel laten liggen, uw haren in het doucheputje en na uw wc-bezoek niet meer doortrekken totdat uw man de boodschap begrijpt.

Merel Wolf (23), Arnhem

Betalen per scheet

Laat hem boeten voor zijn scheten. Maak een schetenpot, en laat hem 50 cent per scheet betalen. Op die manier zal hij zich meer bewust worden van de hoeveelheid scheten die hij laat. Hij zal er ook meer op gaan letten en de volgende keer zijn scheet inhouden of hem gewoon op het toilet laten. Wie weet kun je aan het eind van de maand gezellig uit eten gaan.

Carlijn Schiff (15), Heemstede

Alleen op afstand

Ook mijn man is een wandelend schetenkussen, zonder gêne. Mijn oplossing is dat hij geen scheten mag laten binnen een straal van 2 meter om mij heen en het liefst verkast hij naar een andere ruimte, wanneer hij de behoefte voelt opkomen.

Henrietta Pekelharing (47), Heerhugowaard

Over twee weken: Bij mijn schoolliefde blijven of ...?

Ik ben 20 jaar en ben nu vijf jaar samen met mijn eerste vriendje. Ik ben niet meer verliefd, maar hij is wel mijn beste maatje en ik hou van hem. De gedachte dat ik altijd met hem zal zijn, beangstigt me. Aan de andere kant lijkt het me ook het mooiste wat er is. Maar nu al niet meer verliefd zijn, op je 20ste, is dat niet te vroeg? Bij hem lijkt de verliefdheid er nog wel te zijn, terwijl ik gevoelens begin te ontwikkelen voor een ander. Moet ik die volgen? Of geef ik dan iets kostbaars op?

Vrouw, naam bij de redactie bekend

Onze vraag is: wat zou u doen? Mail uw antwoord (maximaal 110 woorden) voor maandag 13 november 2017 naar: wzud@volkskrant.nl Heeft u een dilemma en wilt u advies van andere lezers? Mail dan uw probleem (max. 110 woorden) naar: wzud@volkskrant.nl

Vermeld altijd uw volledige naam, leeftijd en woonplaats. De redactie behoudt zich het recht voor bijdragen in te korten.

Meer over