Lezersdilemma: Mijn baas blijft mailen in de vakantie

Lezers vragen andere lezers om raad bij problemen en dilemma's.

null Beeld
Beeld

Het hoofd van onze organisatie is drie weken met vakantie, maar blijft dagelijks apps en mails sturen over het werk, vooral over vrij futiele dingen. Ik reageer zo min mogelijk, maar dat schijnt hem niet te hinderen. Ik vind het zorgelijk, omdat je een paar weken per jaar werk moet loslaten. Is dit dan het verwachtingspatroon als ik straks op vakantie ben? Ik vind het lastig om dit bespreekbaar te maken, omdat het dan lijkt of ik hem corrigeer. Wat te doen?

Naam bij de redactie bekend.

Duizend mails

Ik ben ook zo'n 'baas'. Ik bepaal namelijk zelf hoe ik tijdens mijn vakantie met mijn bedrijf en mijn mail omga. Ik moet er niet aan denken terug te komen met duizend mails in m'n mailbox. Daar komt bij dat anno 2017 de wereld 365 dagen 24/7 doordraait en we daar onderdeel van zijn. Bespreek dit met je baas voor je op reis gaat en maak afspraken. Dat voorkomt dat jij je bezwaard voelt. Overdragen aan een collega of een keer per twee of drie dagen een half uurtje de belangrijkste mails beantwoorden is ook een oplossing.

Paul Boers (47), Heerewaarden

Norm

Als doormailen tijdens de vakantie de norm wordt (uw baas heeft immers een voorbeeldfunctie) zou ik in uw out-of-office-melding zetten: 'Ik ben van ... tot ... met vakantie. Ik app weer, en lees mijn mail zodra ik terug ben. Voor spoedeisende zaken mag je mij bellen.'

Rob van den Hurk (53), Eindhoven

Monopolist

Uw baas probeert, net als de Amerikaanse ict-monopolisten, een voet bij uw privéleven tussen de deur te krijgen. Er is maar één gepaste reactie. Koop een prepaidtelefoon die alleen maar kan bellen en sms'en, zodat u voor uw dierbaren bereikbaar blijft. Zet uw smartphone uit. Kunt u zelf niet buiten de sociale media, koop dan een tweede smartphone waarmee u uitsluitend met uw dierbaren whatsappt en facebookt. Het nummer van die smartphone moet u aan niemand van uw werk geven. Uw baas is verslaafd aan werk en sociale media en dat is vaak een van de belangrijkste oorzaken van een burn-out.

Clemens Roijackers (64), Den Haag

Spuit 11

Tja, voor sommige mensen is hun werk hun leven. In zijn algemeenheid ben je niet verplicht om tijdens de vakantie te mailen of te appen over zaken aangaande het werk. Wij hebben op het werk een appgroep met ons team en ik heb al de bijnaam Spuit 11 gekregen. Als ik zin heb, reageer ik even, maar meestal niet. Neem het niet zo zwaar op. Je hebt vakantie, laat je lekker leiden door de waan van de dag.

Irene Apperloo (57, arbeidsrechtjurist), Amsterdam

Prioriteiten

Uw baas heeft moeite met het loslaten van zijn werk en met het stellen van prioriteiten. Reageer voorlopig alleen op de mails die belangrijk zijn en plan na zijn vakantie een afspraak met hem, waarin je ingaat op die belangrijke zaken. Kun je meteen voorzichtig duidelijk maken dat je zelf tijdens je vakantie niet bereikbaar bent, dan kunnen eventuele verwachtingen maar uitgesproken worden.

Najim ben Acha (40), Venlo

Over twee weken (dan weer in Volkskrant Magazine): Moet ik mijn man vertrouwen?

Een half jaar geleden had mijn man ineens veel interesse voor zijn telefoon. Uiteindelijk vertelde hij dat hij een andere vrouw had ontmoet met wie hij naast ons huwelijk een (seksuele) relatie wilde beginnen. Onze relatie belandde hierdoor in een crisis. Na lang praten koos hij voor mij. De andere vrouw raakte op de achtergrond. Sinds kort heeft hij weer contact met haar. Ze lunchen samen en appen veel. Mijn man zegt dat ze een vriendin is en dat ik hem moet vertrouwen. Ik weet niet of ik hem moet geloven. Wat zou u doen?

Naam bij de redactie bekend

Onze vraag is: wat zou u doen? Mail uw antwoord (maximaal 110 woorden) voor maandag 14 augustus 2017 naar: wzud@volkskrant.nl

Heeft u een dilemma en wilt u advies van andere lezers? Mail dan uw probleem (max. 110 woorden) naar: wzud@volkskrant.nl

Vermeld altijd uw volledige naam, leeftijd en woonplaats. De redactie behoudt zich het recht voor bijdragen in te korten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden