Lezersdilemma: De vriendin van onze zoon houdt hun relatie geheim voor haar ouders. Wat nu?

Wij hebben een zoon van bijna 19 jaar. Hij heeft sinds een half jaar een relatie met een meisje uit zijn klas. Haar ouders, die moslim zijn, mogen er niets van weten. Als zij bij ons blijft slapen, zegt ze tegen haar ouders dat ze bij een vriendin logeert. Wij vinden dit een beetje ongemakkelijk en hebben haar gevraagd om het toch thuis te vertellen. Volgens haar kan dat echt niet. Onze zoon wil haar niet kwijt en wij gunnen hem een liefdevolle relatie. Wat nu?

Namen bij de redactie bekend.

De relatie heeft geen toekomst

Uw zoon en zijn vriendinnetje zijn jong en verliefd. Laat ze lekker genieten, maar realiseer u dat deze relatie voorbijgaat. Geheimhouding is op de lange termijn niet vol te houden en het meisje moet zeer waarschijnlijk toch voor haar familie kiezen.

Karin Amptmeijer (57), Leiderdorp

Schuldgevoel niet nodig

Wij bevinden ons al drie jaar in precies dezelfde situatie. En ook wij hadden in het begin schuldgevoelens tegenover haar ouders omdat zij altijd bij ons was en leugentjes gebruikte. Toen we met haar toestemming na een jaar contact met haar ouders opnamen, werd daar erg negatief op gereageerd. Dat heeft ons van alle schuldgevoel bevrijd, maar voor het meisje had het nare gevolgen (huisarrest e.d.). Haar ouders doen ondertussen of ze nergens van weten. Ons advies: laat het aan de kinderen over en voel je niet meer schuldig. Bederf het niet met een overdosis westerse redelijkheid.

Peter Lauwer (55), Amsterdam

Haar beslissing

Wat is het probleem? Het voelt ongemakkelijk, maar het meisje voelt haarfijn aan hoe het in haar kringen werkt. In de Nederlandse cultuur vindt men het belangrijk om open te zijn en dingen bespreekbaar te stellen. Maar in de cultuur van het meisje werkt het heel anders. Alles wat men niet weet of niet besproken heeft, bestaat niet. Zolang haar ouders het niet weten, is er dus geen probleem. Ze zullen ook niet verwachten dat u ze inlicht. Vertel uw zoon en zijn vriendin wat uw principes hierin zijn, maar laat het informeren van haar ouders aan haar intuïtie over. Dat voorkomt een hoop ellende.

Margreet Koot (54), Woerden

Goed voorstelbaar

Relaties zijn gevoelige onderwerpen bij de ouders van het meisje. Het is goed voorstelbaar dat zij de afwijzing of spanning die zo'n openbaring met zich kan meebrengen, wil voorkomen. Die afweging heeft ze zelf gemaakt en lijkt mij in het belang van de harmonie, hoe vervelend ook, de juiste. Stap over uw eigen ongemakkelijkheid heen en accepteer deze voorlopig geheime liefde. Dat ze het thuis niet vertelt, doet niets af aan een liefdevolle relatie.

Guillaume Veldhuizen (25), Merkelbeek

Bemoeien lost niets op

Voor u 'een beetje ongemakkelijk', voor uw zoons vriendin een groot loyaliteitsvraagstuk. Vroeger hoefden wij in verzuild Nederland ook niet met een andere gezindheid aan te komen: 'Twee geloven op een kussen, daar slaapt de duivel tussen.' Laat ze hun geheim houden. Uw bemoeienis helpt echt niet en verhoogt alleen maar de druk. Geef ze liever uw liefde en steun.

Ria Volkers (52), Amersfoort

Over twee weken: Hoe spreek ik mijn ouders aan op hun rijgedrag?

Het rijgedrag van mijn ouders (eind 60) is de laatste jaren flink achteruitgegaan. Ze rijden allebei verschrikkelijk asociaal. In de bebouwde kom gaan ze allebei minimaal 20 kilometer te hard. Mijn vader bumperkleeft en slingert voortdurend. Ook twijfel ik eraan of zijn zicht nog goed is. Mijn moeder snijdt anderen vaak af bij het inhalen. Ik houd mijn hart vast voor mijn ouders en andere weggebruikers. Bij hen in de auto voel ik me onveilig, maar ik wil niet bang of zeikerig overkomen. Als ik er opmerkingen over maak, lachen ze die weg. Wat zou u doen?

Naam bij de redactie bekend.

Onze vraag is: wat zou u doen? Mail uw antwoord (maximaal 110 woorden) voor maandag 12 maart 2018 naar: wzud@volkskrant.nl

Heeft u een dilemma en wilt u advies van andere lezers? Mail dan uw probleem (max. 110 woorden) naar: wzud@volkskrant.nl
Vermeld altijd uw volledige naam, leeftijd en woonplaats. De redactie behoudt zich het recht voor bijdragen in te korten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden