Opinie

Lezersbrieven over tabaksindustrie: 'Domme actie ondergraaft de motivatie om te stoppen met roken'

Veel lezers reageren op het besluit van het OM om de tabaksindustrie niet te vervolgen voor het bewust toebrengen van verslaving en gezondheidsschade. Advocaat Bénédicte Ficq stapt naar het gerechtshof.

null Beeld null

Meeroken

Het OM betoogt dat roken uiteindelijk een vrije keuze is. Dat klopt dus niet. Meeroken is verre van vrijwillig. In de straten, op de perrons van de NS (waar het rookverbod een farce is) en op de terrassen, rook je automatisch mee. Daar is absoluut niets vrijwilligs aan!

Hans Hummel, Den Helder

Kleur bekennen

Ik mis tot nu toe één grote speler binnen de gezondheidszorg die de aanklacht tegen de tabaksindustrie nog niet heeft ondertekend: de farmaceutische industrie. Gaat dat nog gebeuren? Of wordt er nu echt kleur bekend en wordt hiermee duidelijk wat voor hen centraal staat: de aankomende patiënt?

Theodora Smittenaar, Haarlem

Hypocriet

Ongelooflijk dat het OM zo reageert op onder anderen artsen die de aanklacht hebben opgesteld. Aan één kant begrijpelijk, want het is inderdaad onze wetgeving die het al die tijd goedkeurt en de wet bewust niet verandert: de schat- dan wel jatkist zou anders veel leger zijn geworden. Hoe hypocriet onze politici zijn, is bekend: zo wordt milieuvriendelijk LPG ook zwaarder belast dan de duurdere en meer vervuilende benzine. En misschien had de aanklacht beter tegen onze regering gericht kunnen worden: dan had het OM zich er niet zo makkelijk vanaf kunnen maken.

J. Verniers, Arnhem

Domme actie

Gefeliciteerd, het is gelukt om met de boodschap 'u bent niet schuldig maar de industrie' en 'roken is een ernstige verslaving, stoppen is bijna niet te doen' miljoenen rokers te bereiken. Die boodschap ondergraaft de kern van de motivatie om te stoppen met roken. Van elke vijf rokers van wie de moed om te stoppen nu echt in de schoenen is gezakt, zal een sterven aan longkanker en een aan iets anders als gevolg van het roken. Dat is een ernstige bijwerking van deze malle campagne die gedoemd was om te mislukken. Domme actie heet dat. En dat terwijl stoppen met roken heel goed mogelijk is; in Nederland stoppen tienduizenden rokers per jaar voorgoed.

Arie Dijkstra, hoogleraar Psychologie van Gezondheid en Ziekte, Groningen

Alcohol

Roken? En alcohol dan? Met alle respect voor de actie om de fabrikanten aansprakelijk te stellen voor de (dodelijke) effecten van het roken, zou ik ook graag willen weten of eenzelfde actie valt te verwachten tegen de producenten van alcoholische genotmiddelen. De consumptie daarvan heeft toch ook meerdere schadelijke effecten!

Willem van de Rijdt, Boxmeer

Vinger wijzen

Ik ben geen voorstander van roken, maar om de schuld daarvan bij de tabaksindustrie te leggen, vind ik oneerlijk. Mensen weten wat de eventuele gevolgen kunnen zijn, maar beginnen er toch aan. Mede door de nicotine kunnen ze uiteindelijk niet meer stoppen en geven ze de verslavende werking de schuld, terwijl je van tevoren wist dat dit een van de effecten was. Doordat je niet stopt, ondervind je daarna eventuele lichamelijke klachten; en dan wordt er met de vinger naar de tabaksindustrie gewezen. Dat is in mijn ogen nogal krom.

Krijgt straks de smartphone- of de game-industrie de schuld? Omdat kinderen niet meer genoeg bewegen, motorisch achteruitgaan of te dik worden? Terwijl mensen zelf kiezen voor een computerspel in plaats van beweging. Of de fastfood-industrie omdat mensen daar verslaafd aan raken, te dik worden, daardoor gezondheidsproblemen krijgen en dan door overgewicht eventueel eerder overlijden? Ik denk dat er meer naar de rol van de gebruikers gekeken moet worden en dat zij zelf meer bewust moeten zijn van de gevolgen, waardoor ze er zelf wat aan kunnen doen en niet de schuld, achteraf, bij een ander hoeven neer te leggen.

Lars Beerthuizen, leerling van het Rhedens Rozendaal

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden