Opinie

Lezersbrieven over het salaris van topman Ralph Hamers: 'Wegwezen bij ING'

De mailbox van de brievenredactie staat vol met reacties op het salaris van ING-topman Ralph Hamers. Een selectie uit de scherpste lezersbrieven.

CEO Ralph Hamers tijdens de presentatie van de jaarcijfers van ING in 2015.Beeld anp

Wie heeft de langste?

Wat een commotie rond de verruiming van het schepnet van de ING-topman. Maar laten we eens kijken waar het echt om gaat: de salarissen van bankiers zijn openbaar en zichtbaar in jaarverslagen, zodat je ze kunt vergelijken met die van andere, buitenlandse bankiers. Alles in een eenvoudig staafdiagram in het Financieele Dagblad. En dan begint het jongensspelletje: wie heeft de langste?

Cees Wagemakers, Groningen

De man van drie miljoen

Kop op, Ralph. Even door de zure appel heen bijten. Na de komende verkiezingen heeft niemand het er meer over.

Kees Oosterbaan, Egmond aan den Hoef

Wat is iemand waard?

De discussie rond Ralph Hamers is illustratief voor de huidige tijd. Peter de Waard maakte een mooie vergelijking met hoe het zat in 1983. De topman verdiende toen tien keer het modale inkomen. Dat is nu dus meer dan zestig keer. Wat is iemand waard?

Zet Ronaldo eens in een elftal met tien spelers van St. Adelbert uit Egmond-Binnen en laat die elf voetballen tegen een club uit de middenmoot van de eredivisie. Wie wint er? Is Ronaldo dan z'n geld waard als hij in zijn eentje een veelvoud verdiend ten opzichte van het hele eredivisie-elftal bij elkaar? Nee dus. Je bent altijd afhankelijk van anderen, ook in de top. En daarmee heb je dus niet het recht meer dan tien keer zo veel te verdienen als een ander die er ook hard voor werkt.

Paul Sotthewes, Limmen

Medelijden

Eerlijk gezegd heb ik medelijden met al die mensen die blijkbaar miljoenen of miljarden denken nodig te hebben om zich een beetje gelukkig te voelen. En het is nooit genoeg: vergeleken met dat sujet van Amazon is de hoge boom bij de ING-bank een arme luis! Van dit soort mensen gaat een heel slechte voorbeeldfunctie uit waar helaas miljoenen zich aan vergapen.

Maaike van Gilst
, Dieren

Belastingdienst

Straks moet ik mijn belasting weer overmaken naar de rekening van de Belastingdienst bij de ING. Als minister Hoekstra nou eens begint met het overbrengen van die rekening naar een andere bank.

Henk Leliveld, Leusden

Overstappen een crime

Voorstanders van de salarisverhoging van ING-topman Hamers stellen dat het hier om marktwerking gaat. Van een markt is onder andere sprake als consumenten gemakkelijk over kunnen stappen naar de concurrent en een dergelijke verhoging dus kunnen sanctioneren. Ondanks een soort verhuisservice, waarbij facturen automatisch worden doorgestuurd voor een bepaalde periode, is het nu een crime om over te stappen. Even tientallen rekeningnummers veranderen voor alle lidmaatschappen, werkgever(s), instanties, visitekaartje, postpapier... Alleen de echt bewuste consument zal er aan beginnen.

Pas als je je rekeningnummer zou kunnen behouden, net als bij een mobiel abonnement, zou overstappen echt eenvoudig worden, en kunnen klanten reageren als in een markt. Als aan deze voorwaarde wordt voldaan, ben ik ook voor marktwerking en maakt het me niet uit hoeveel een bank zijn topman beloont, gerustgesteld door het idee dat al te gortige excessen door 'ons' worden gecorrigeerd. Maar de huidige situatie riekt echter naar een andere werking, namelijk die waarin de ene hand ongestoord de andere kan voeden, achter een groot en hoog markt-rookgordijn.

Wouter van Waning, Gorssel

Rentepunten

Kunnen ze de topmensen van ING niet in rentepunten uitbetalen? Ze denken hun klanten er ook heel blij mee te maken! En gewoon ook zo'n 10 procent administratiekosten bij gebruik!

B. Perdeck, Arnhem

Rood staan

President-commissaris Jeroen van der Veer hamert op het begrip 'marktconform' om de buitensporige salarisverhoging van de topman van ING recht te praten. Ik neem aan dat ING, die van alle banken de hoogste rente op rood staan in rekening brengt (13,9%), deze nu ook marktconform gaat verlagen?

Peter Gijsen, Houten

Wegwezen

Er wordt schande gesproken over de salarisverhoging van ING-topman Ralph Hamers. Volgens mij is er maar een antwoord mogelijk voor consumenten: wegwezen bij de ING.

Zelf ben ik op 8 maart, na veertig jaar, overgestapt van ING naar ASN waar de topvrouw, Joyce van der Est, een normale 187.000 per jaar verdient.

Dony de Vries, Nijverdal

Balkenende-norm

Mede door instemming van ING's RvC-lid J.P. Balkenende is het salaris van ING-topman Ralph Hamers verhoogd. Is dit nu de nieuwe balkenendenorm?

Christine Schipflinger, Den Haag

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden