Opinie

Lezersbrieven over Blok: 'Het moet per se iemand van de VVD zijn, want partijbelang gaat boven landsbelang'

Veel lezers reageren kritisch op de aanstelling van VVD'er Stef Blok als nieuwe minister van Buitenlandse Zaken. Een selectie uit de scherpste reacties.

Stef Blok komt aan bij het ministerie van Algemene Zaken voor een gesprek met premier Mark Rutte. Beeld null
Stef Blok komt aan bij het ministerie van Algemene Zaken voor een gesprek met premier Mark Rutte.

Geen visie

Als minister van Volkshuisvesting gaf Stef Blok geen blijk van grote visie of doorpakken op aanstormende problemen. Zo werd geen vaart gezet achter het isoleren en verduurzamen van woningen, het socialer maken van woningbouwcorporaties of het strakker regisseren van de problemen rond de woningbouwschade door aardbevingen in Groningen. Er was geen visie op een decentralisatiebeleid als oplossing voor de woningnood in de Randstad of het groeiende fileprobleem. Wel werd toegestaan dat iedereen nu hun achtertuintjes volbouwt en dat de bouw is versnipperd in zzp'ers. Voor een sterk buitenlandbeleid met visie is alleen administratie geen optie.

Sjoerd Nienhuys, Hilversum

Rust

'Blok brengt rust, overal en altijd' (Ten Eerste, 6 maart). Behalve dan op de woningmarkt, waar dezelfde bollengekte heerst als in de jaren die voorafgingen aan de crisis van 2008. Rust is ook het laatste waaraan je denkt bij huurders met een smalle beurs die wakker liggen omdat ze een steeds groter deel van hun inkomen kwijt zijn aan een dak boven hun hoofd. Blok, toch enige jaren minister van Wonen, liet het allemaal gebeuren. Dat kun je een kwaliteit noemen, maar ook een schande.

Boudewijn Otten, Groningen

Saaiheid wint van ervaring

Rutte heeft Stef Blok weten te strikken tot een terugkeer naar de politiek, lang was zijn vertrek dus niet. De naam Stef Blok zegt bij veel mensen niet veel. Een persoon op de achtergrond, zelfs saai genoemd. Is dat slecht? Nee, dat denk ik niet. Saaiheid zegt niks over de kwaliteiten van een persoon. Als minister van Wonen en later als Veiligheid en Justitie deed Blok het prima, maar is gewoon prima genoeg?

Net als Zijlstra heeft Blok geen buitenlandervaring. Nu komen er wel meer ministers terecht op een positie waar zij van tevoren geen enkele ervaring mee hadden, en soms kan dat een verfrissende blik geven. Als minister van Buitenlandse Zaken is er echter geen tijd om (diplomatieke) ervaring op te doen. Minister van Buitenlandse Zaken is niet zomaar een post, het is het gezicht van Nederland, een gezicht dat Zijlstra (tijdelijk) heeft beschadigd. Hoeveel VVD-ministers moeten er nog de fout in gaan, voor consequenties volgen?

Het lijkt mij gepast dat Sigrid Kaag, een topdiplomate die zes talen vloeiend spreekt, doorschuift naar Buitenlandse Zaken en VVD de post van Sigrid Kaag overneemt (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking). Een meer gekwalificeerd persoon dan Kaag bestaat er niet, maar Rutte gaat voor veiligheid en saaiheid, dat dus wint van ervarenheid.

Merel Maurits, Amsterdam

Partijbelang boven landsbelang

De reeks bewindslieden van de VVD die het veld moesten ruimen wegens disfunctioneren, sjoemelen en liegen is akelig lang: Weekers, Linschoten, Opstelten, Teeven, Van Rey, Verheijen, Van Miltenburg, Keizer, Hennis, Van der Steur en Zijlstra. Wat iedere keer opvalt, is dat premier Rutte zijn partijgenoten tot het laatst toe de hand boven het hoofd blijft houden. Zijn solidariteit met falende partijgenoten blijkt steeds groter dan zijn verantwoordelijkheid voor het landsbelang. In 'andere' landen heet zoiets vriendjespolitiek.

Het laatste bewijs voor deze stelling is de aanstelling van Stef Blok als minister van Buitenlandse Zaken, een man zonder enige buitenlandervaring. Sigrid Kaag is binnen het huidige kabinet verreweg de meest geschikte kandidaat met een ontzagwekkende staat van dienst op gebied van internationale betrekkingen. Zij heeft echter als nadeel dat ze lid is van D66. Het moet iemand van de VVD zijn, koste wat kost, want partijbelang gaat boven landsbelang. Het wachten is op een echte premier.

John Zant, Amsterdam

Gering vertrouwen

Voor de post van minister van Buitenlandse Zaken kiezen voor de mannelijke, meervoudige VVD-invalsknecht, zonder specifieke ervaring, die al afscheid van de politiek genomen had omdat het tijd was voor wat anders, en niet voor de huidige, vrouwelijke, zeer ervaren interim-minister - waar zou dat geringe vertrouwen in de Haagse politiek toch vandaan komen?

Marion Veltenaar, Den Haag

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden