Opinie

Lezersbrieven: 'Leer je dochters omgaan met stereotypen, leg geen blauwroze filter over hun wereld'

Veel lezers reageren op het artikel over genderneutraal opvoeden. Janneke Verheijen en haar vriend Feye van Olden proberen bij de opvoeding van hun twee dochters ver weg te blijven van de klassieke rolverdeling tussen de seksen. Zij zien gender als 'sociale constructie', maar lezers denken daar anders over.

Een meisje met voornamelijk roze spulletjes.Beeld anp

Poppenhoek

Sylvia Witteman had het niet treffender kunnen neerzetten: De 'pathetisch doorgeslagen genderneutrale poppenkast (m/v)' die momenteel door Nederland waart. Klasse, een schot in de ro(ze)os (m/v).

Rob Ziekman, Cuijk

Vragen voor Janneke

Beste Janneke,

Ook ik ben een moeder die pleit voor een genderneutrale benadering van kinderen. Echter heb ik, na het lezen van het interessante interview met u, een aantal vragen.

Stel nou dat u twee jongens had gekregen in plaats van twee meisjes. Zou u dan ook vloekend en tierend thuiskomen van de fietsenmaker als hij u geen roze prinsessenfiets met mandje had aangeboden? Zou u die hebben gekocht als die er in zijn maat zou zijn geweest? En zou u zich hebben gestoord aan de felicitatiekaarten omdat er niet één weeïg roze zou zijn?

En, wat ik mij ook oprecht afvraag, zou u ook een klacht bij de school indienen als uw zoontje van Sinterklaas op school een gereedschapskistje had gekregen in plaats van een tutuutje? En zou u net zo teleurgesteld zijn als hij liever zijn gereedschapskist op speelgoeddag mee naar school zou willen nemen, in plaats van Barbies? U bent zich goed bewust van alle mogelijkheden die uw dochters in zich hebben naast het alleen maar meisje zijn, en dat is zeker belangrijk.

Maar nog belangrijker lijkt het mij dat uw kinderen zichzelf kunnen zijn en niet bang hoeven te zijn hun moeder teleur te stellen omdat ze liever Barbies mee naar school nemen. En vertel uw dochters alstublieft hoe mooi ze zijn, dat zou u bij uw zoontjes toch ook doen?

Dieuwke Cuenen, Muiden

Unheimische gevoel

Bij het lezen van het artikel over genderneutraal opvoeden bekroop me hetzelfde unheimische gevoel dat ik eens had op het schoolplein bij de school van mijn zoon. Een moeder sprak daar vol trots de woorden: 'Mijn zoon weet heel goed wat ik graag wil dat hij leuk vindt.'

Christine Kuiper, Koog aan de Zaan

Fanatisme

Het artikel gaat over stereotypering van seksen, maar ook een beetje over stereotypering van mensen met een bepaalde levensovertuiging. Het bevestigde bijvoorbeeld op spectaculaire wijze alle vooroordelen die ik had nadat ik alleen nog maar de kop had gelezen. Jawel, ouders Janneke en Feye komen uit een kunstenaarsfamilie en zijn beide antropoloog.

Tegelijkertijd hebben Janneke en Feye in de basis natuurlijk gelijk. Ja, onze samenleving is doordrenkt van genderstereotypering zonder noodzaak. Maar 'vloekend en tierend' thuiskomen omdat de fietsenmaker geen jongensfiets als optie noemde voor dochterlief, valt mijns inziens onder het fanatisme waar beiden zeggen ver vandaan te willen blijven. De arme man (of vrouw natuurlijk; laat ik in stijl blijven) is immers ook maar een product van onze samenleving met haar genderstereotypering.

En waarom verbannen Janneke en Feye álle kinderverhalen waar een vrouw geen heldenrol in speelt? Wat is er mis met een beetje balans? En waarom mag het onderscheid 'neefje en 'nichtje' niet? Mannen en vrouwen zijn niet alleen verschillend wat betreft aangeleerd gedrag, iets wat Janneke en Feye dus te vuur en te zwaard bestrijden, maar ook biologisch. Waarom mag je daar geen verschillende aanduiding voor gebruiken? Het is in talloze gevallen handig en voorkomt gênante situaties.

Het gevoel dat beklijft: welk probleem zijn Janneke en Feye hier eigenlijk zo fanatiek aan het oplossen?

Erwin Boutsma, Zaandijk

Blauwroze filter

Janneke Verheijen, wat maak je het jezelf en je kinderen moeilijk. Juist door zoveel aandacht te geven aan het meisje-zijn-maar-ook(juist/liefst)-jongensdingen-mogen(moeten)-doen en spastisch te reageren op hun keuzes, benadruk je dat geslacht ertoe doet. In het leven word je continu beïnvloed door je omgeving, en daar horen ook stereotypen bij. Leer ze daar mee omgaan, en leg geen blauwroze filter over de wereld van je dochters. Dat zijn belangrijkere lessen waar een kind echt wat mee kan.

Blijkbaar ben ik met mijn twee broertjes ook genderneutraal opgegroeid. Gelukkig waren mijn ouders en wij ons daar niet bewust van en keken zij naar wat wij interessant vonden en nodig hadden. En daar zijn wij heel gelukkig van geworden.

Maike Smeenk, ouder (v) van Thije (m), Heino

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden