Lezersbrieven: 'Ik heb Mugabe regelmatig gesproken; hij had het niet zo op Nederland'

De ingezonden brieven van donderdag 23 november.

Robert Mugabe in Harare in 2007. Beeld ap

Brief van de dag: Hij was een echt jezuïetenkind

Het artikel van Wim Bossema brengt bij mij ook allerlei herinneringen naar boven. Ik heb Mugabe als vrijheidsstrijder, politicus regelmatig gesproken, in Mozambique, Lusaka, Genève, Londen en natuurlijk in Harare, waar ik voor het eerst in 1975 kwam.

Mijn leukste anekdote was een bezoek in Mozambique, in 1978. Een kamp met guerrillastrijders was net door de Zuid-Afrikanen gebombardeerd. Die Zuid-Afrikanen, zei Mugabe, waren zulke racisten. Ze hielden in dat kamp veel kippen, zwarte en witte kippen. Wel duizend. 'En alle zwarte kippen werden gedood, alle witte kippen bleven ongedeerd. Geen witte kip werd geraakt.'

Dat vertelde hij dan met uitgestreken gezicht. Grote pret. We bespraken ook het probleem van de eieren. Vroeger had je vooral witte eieren, nu, in Europa, vooral bruine eieren. De reden was dat als zo'n blanke Europeaan 's ochtends een bruin ei aan het ontbijt at, het heerlijk was hem de kop af te slaan. De nostalgie van de kolonialen, de racisten. We konden ook leuk over de jezuïeten praten, hij was een echt jezuïetenkind. En bleef de kerk trouw, al was hij dan maoïst en was hij in contact met zijn voorouders in de bush.

Mugabe had het niet zo op Nederland. De anti-apartheidsbeweging was mooi, maar was een prachtige dekmantel voor het bedrijfsleven. Ian Smith vertelde me eens het mede dankzij Philips, Shell en Daf zolang te hebben uitgehouden. Ondanks de boycot kwam er elke week een vliegtuig uit Eindhoven met onderdelen (en drop en haring). Mugabe wist dat maar al te goed.

Peter Brusse, oud-journalist van de Volkskrant, Bussum

Let op, vrouwen

Uitstekend artikel in Economie over inkomensdaling en de Algemene nabestaandenwet (Anw) als je partner overlijdt. Dit artikel gaat vooral over jongere mensen. Wij maakten echter mee met vrienden van ons dat dit ook op latere leeftijd heel heftig kan zijn. En het kan voor meer mensen gelden, vooral de huidige generatie 60-plussers.

De man van dit echtpaar had een redelijk goed pensioen en al een aantal jaren AOW. De vrouw was zelf nog niet AOW-gerechtigd. De man overleed, per direct werd de AOW gestopt en het pensioen daalde naar 70 procent. De vrouw had niet heel lang in loondienst gewerkt, dus recht op weinig pensioen. Zij moest direct verhuizen na de dood van haar man, omdat ze de huur niet langer kon opbrengen.

De brief dat de AOW van haar man stopte, kreeg ze op de dag van de uitvaart... Zij hebben hier nooit bij stilgestaan, maar ik denk weleens: hoeveel vrouwen van onze generatie die niet of weinig gewerkt hebben, zitten in hetzelfde schuitje als hun man overlijdt?

A.Bijleveld-Bavinck, Hoorn

Hijabista's

In het artikel van 22 november lijkt het dat modemerken de markt voor hijabs hebben ontdekt. Mango, Zara en andere modemerken hebben nu ook hijabs in het assortiment. Voor mij is dat niet zozeer het bewijs dat ze modetrends zien, maar dat ze wel moeten. Het is handel. In de grote shopping malls van de Iraanse steden Esfahan en Teheran zitten winkels van de Europese ketens (ze zaten daar al voor de sancties) en zonder hijabs in het assortiment kunnen ze wel inpakken. De shoppers in Saoedi-Arabië en Maleisië willen ook wel een hijab kopen als ze tóch bij een fashionketen op bezoek zijn.

Ed Coenen, Zoetermeer

What's in an name

Leuke reactie van Marlies Jansen waarin ze de waanzin van opgeblazen functietitels op de hak neemt: waste disposal manager (toiletjuffrouw), urban growth expert (groenverzorger) en optimal transparency developer (glazenwasser) Maar ook dát hoeft niet in het Engels. Een vuilnisman kan ook gewoon 'specialist residentiële afvalstromen' heten. En de garderobemedewerkers in ons theater noem ik al jaren 'coördinator mantelzorg'.

Rob Vermeulen, Capelle aan den IJssel

Pilotenmasker

Wat een prachtige, ontroerende recensie van Frank Heinen over de documentaire Pilotenmasker. Meer inhoudelijkheid heb je echt niet nodig...

Paul Kempers, Harderwijk

Kernenergie

Het artikel met James Hansen ('Het verzet tegen kernenergie is echt krankzinnig') is mij - als energietechneut - uit het hart gegrepen. Het is tijd om de bakens voor kernenergie te verzetten. Enerzijds worden de nadelen van fossiele brandstof steeds duidelijker, anderzijds heeft ook de nucleaire industrie bepaald niet stilgestaan.

Een moderne kerncentrale is in niets te vergelijken met de Westinghouse-ontwerpen van zestig jaar (!) geleden. Daarnaast wijst Hansen op het gebrekkige technische inzicht van overheden in vergelijking met landen als India en Japan. Maak het energiebeleid reëel, maak technisch effectieve keuzes, en verdedig die, ook als ze niet populair zijn.

Ondersteun in elk geval het laatste restje nucleaire knowhow dat Nederland nog heeft.

Ten thousand lemmings can't be wrong? Ik dacht het wel.

Gertjan de Wit, Roden

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden