Opinie

Lezersbrieven: 'Geen kapsones en geen autocue - overlijden Mies Bouwman is het einde van een tijdperk'

Veel lezers reageren op het overlijden van tv-coryfee Mies Bouwman. Een selectie uit de ingezonden brieven.

null Beeld null

Natuurkracht

De Koningin van de Nederlandse televisie is niet meer. Mies Bouwman was een no-nonsense vrouw in hart en nieren, een vriendelijke natuurkracht. Zij deed alles op gevoel zonder autocue. Daar kunnen heel veel mensen een voorbeeld aan nemen heden ten dage. Zij had geen kapsones. Het is een einde van een tijdperk!

Mark Beumer, Millingen aan de Rijn

Gewoon zichzelf zijn

Het eerste waar ik aan dacht nadat ik hoorde dat Mies Bouwman was overleden, was het interview dat Mies Bouwman had met Johan Cruijff in de uitzending Mies en Scène op 27 September 1968. Zelden een uitzending gezien waar mensen zich zo op hun gemak voelden, een wederzijds respect voor elkaar hadden en hun kwetsbaarheid toonden door gewoon zichzelf te zijn.

Marcel van den Bos, Amsterdam

Keizer

Mies Bouwman 'Keizerin van de Nederlandse televisie' en 'charismatische presentator' is te lezen op de voorpagina van de Volkskrant vandaag.
Nu bewijzen jullie zelf dat die keuze om geen vrouwelijke woordvormen meer te gebruiken, niet te handhaven is. 'Keizer' zou héél raar zijn, maar is een presentatrice minder dan een presentator? Stop toch met die geforceerde taalverdraaiing.

Onno de Vries, Leerdam

Laat woord eens beeld worden

Onze koningin van de televisie zegt in 2000 tijdens een interview met Ivo Niehe: 'Televisie is lelijker geworden, minder aantrekkelijk om te kijken.'
Regisseurs nemen het cameravak steeds minder serieus. Van haar man Leen Timp en cameramensen heeft ze veel geleerd over beeld, geluid en licht. Volgens mij zijn al haar uitspraken terecht. Helaas heeft de schrijvende pers hier weinig opbouwende kritiek op. Televisie is vooral technisch vooruit gegaan qua beeldregistratie, maar te weinig vernieuwend qua beeldvoering. De denkpatronen van mensen via de nieuwe media veranderen, en waarom zou de televisie qua beeld niet vooruitdenken?

Als cameraman heb ik zelf veel geleerd van Mies Bouwman; Hilversum daarentegen veel te weinig. Het wordt eens tijd voor evalueren. 'Laat het woord eens beeld worden.'

Peter Havermans, Vught

Smetje op het blazoen van Mies

Weinig respectvol van Nieuwsuur om in de uitzending waarin Mies Bouwman herdacht werd uitgerekend het fragment te laten zien waarin zij de dammer Jannes van der Wal ondervraagt. Anders dan men al jaren Nederland wil doen geloven, stond niet Van der Wal voor gek maar Mies Bouwman. Want wie haalt het in zijn hoofd aan een dertiger op minzame toon te vragen: 'Hoe oud ben je?' Dat mag gevraagd worden aan kinderen tot vijf jaar ongeveer, nooit als ze ouder zijn. En dat nog wel aan een wereldkampioen. Dat Jannes stil viel en niet antwoordde op zo'n rare vraag, daarin had hij natuurlijk groot gelijk. Een smetje op het blazoen van Mies.

P. van der Eijk, Den Haag

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden