Lezers willen complete service

'Kennelijk vinden de lezers andere dingen belangrijk dan wij', constateerde een economisch redacteur droog na inventarisatie van de reacties op het nieuwe katern Economie....

Theo Klein

'Een groot gemis', noemt H. Brinks uit Rotterdam het schrappen van de hoogste en laagste koersstanden van de vorige dag. 'Een grote achteruitgang', is volgens R. van den Hof uit Meppel de spreiding van informatie over meer pagina's. Iedereen wil zijn eigen beleggingsfondsje terug kunnen vinden. Over het schrappen van sommige valutakoersen heeft menigeen zich flink opgewonden.

Met de reacties op het nieuwe tabloid Kunst was het niet anders gesteld. De meeste lezers die de moeite namen te schrijven of te bellen (ook tijdens het telefonisch spreekuur op dinsdag), leverden kritiek op de onvolledige filmagenda. Een complimentje kon er hier soms af. 'Proficiat met de nieuwe kunstbijlage', begint K. de Jong uit Amsterdam, om vervolgens aan te dringen op het terughalen van een complete filmagenda. M. Jansen: 'Klopt het echt dat de nationale filmagenda is geschrapt? Ongelofelijk.'

De meeste dagbladjournalisten beschouwen service-rubrieken als agenda's, tabellen met koersen en uitslagen als hinderlijke bijkomstigheden, waarvoor ruimte moet worden opgeofferd die zij liever zelf hadden volgeschreven. Maar de doorsnee lezer heeft liefst alles compleet op een rij. Die volledigheid is wegens plaatsgebrek onmogelijk. De beursrubriek werd uitgebreid van twee naar tweeënhalve pagina. Maar ook dan moet een selectie worden gemaakt.

Daar is lang over gewikt en gewogen. Er werd met externe deskundigen overlegd. Gekozen is voor accenten op Europese koersen, op beleggingsfondsen en op beurzen in de VS. 'Daarmee wordt tegemoet gekomen aan actuele ontwikkelingen en de interesse van de Volkskrant- belegger', zegt economisch redacteur Wilco Dekker, die deze operatie leidt. De verschuivingen gingen ten koste van de Nederlandse AEX-koersen. Beleggingsfondsen verdienen meer aandacht, omdat de lezer daar zijn geld stalt en de Amerikaanse markt (Dow Jones, Nasdaq) is onverminderd maatgevend.

De aanpassing van de filmagenda heeft een lange geschiedenis. Vorig jaar trok het filmdistributiebedrijf Pathé zich terug uit de filmladder, de advertentie met filmaankondigingen in de vier grote steden. Voor de lezers in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht was dat op donderdag vanouds het overzicht waaruit ze hun keuze maakten.

Pathé wil op andere wijze reclame voor zijn theaters maken. Tientallen boze lezers tekenden vergeefs bezwaar aan tegen deze beknotting. Tot vorige maand hadden lezers in de Randstad en de grote provinciesteden nog een alternatief. Ze konden zoeken in de Filmagenda.

Bij de voorbereiding van het katern Kunst is lang gesproken over die agenda. Er werd gekozen voor opheffing van dit filmblok, omdat het te veel ruimte opslokte. Het katern telt drie filmpagina's. Daarvan zou er dan één aan de agenda op gaan.

Daardoor bleef voor de lezers alleen de incomplete filmladder voor de vier grote steden over. Geen groot probleem, concludeerde de kunstredactie. Filmliefhebbers zouden hun informatie toch via andere media (internet) kunnen halen. De negatieve respons van de lezers heeft tot herbezinning geleid. De ingekorte filmagenda, voor de vier grote steden, keerde op 12 april terug. Tot teleurstelling van lezers in de provincie, die zich nog steeds tekort gedaan voelen. De kunstredactie overweegt nu wekelijks een beknopte lijst met aanbevolen films te publiceren, en de bioscopen waar ze draaien, inclusief de grote provinciesteden.

Ook de redactie economie is niet doof voor de bezwaren van lezers. Er wordt gewerkt aan een herstelprogramma, waarin met het gros van de lezerswensen rekening wordt gehouden. Het duurt nog enige weken voordat de aanpassingen technisch mogelijk zijn

'Ik hoop dat u snel weer volledige info terugbrengt in uw koersoverzicht', schrijft J. van Hoogen, doelend op herstel van de oude koersrubriek. Hij krijgt waarschijnlijk niet helemaal zijn zin. M. Jansen evenmin. Zij wil kunnen lezen welke films er in Amsterdam draaien, maar ook wat in de Nijmeegse Lux en in Chassee Cinema in Breda. 'De Volkskrant is toch een landelijke krant? Of niet soms?'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden