Lewinsky zorgvuldig voorbereid op Grand Jury

Monica Lewinsky verschijnt vandaag voor de grand jury. Tot in detail zal de voormalig Witte Huis-stagiaire over haar vermeende relatie met president Clinton getuigen....

Van onze medewerker

Tim Overdiek

NEW YORK

Er was maar één ding dat Monica Lewinsky voor haar 25ste verjaardag verlangde. Ze wilde haar leven terug. Terwijl ze die wens op 23 juli tijdens een feestje bij haar vader in Los Angeles kenbaar maakte, rinkelde op het kantoor van haar advocaat in Washington de telefoon. Kenneth Starr.

De federaal onderzoeker wilde praten. En praten wilde ook Monica Lewinsky. Het was tijd openheid van zaken te geven over haar relatie met president Clinton, nadat beiden in de Paula Jones-kwestie onder ede hadden verklaard dat er tussen hen niets was voorgevallen.

Clinton en Lewinsky raakten in de problemen toen bleek dat haar bevriende collega Linda Tripp in het geniep telefoongesprekken had opgenomen. Daarin vertelde Lewinsky honderduit over seksuele ontmoetingen met Bill 'that big creep' (die grote griezel) Clinton in diens kantoor. Eind januari lekte het nieuws uit en barstte het schandaal in alle hevigheid los.

Sindsdien voelde Lewinsky zich opgejaagd wild. Achtervolgd door de Amerikaanse media, die dag en nacht voor haar deur lagen. Maar riskanter, tevens achterna gezeten door Starr die haar wegens meineed voor de rechter dreigde te slepen. Het was tijd om een streep onder het verleden te zetten, besloot Lewinsky.

Voorzien van een blonde pruik en zonnebril stapte ze daags na haar verjaardag in het vliegtuig naar New York. Daar vond de volgende dag in het diepste geheim een ontmoeting plaats tussen Lewinsky, haar advocaten en Starrs assistenten. In het appartement van Starrs schoonmoeder vertelde Lewinsky haar verhaal. En werd geloofd.

Minder dan een etmaal later kwam het nieuws naar buiten. Lewinsky zou volledig worden gevrijwaard van juridische vervolging en, in de woorden van haar advocaat Plato Cacheris, 'een volledige en waarheidsgetrouwe getuigenis' voor de grand jury afleggen. Ook haar moeder Marcia Lewis kreeg immuniteit, een absolute voorwaarde van Lewinsky.

De omvang van de toegezegde bescherming was ongekend. Het bereikte akkoord was geheel op conto te schrijven van Lewinsky's gelouterde advocaten Cacheris en Jacob Stein. Beiden hebben hun sporen in Washington verdiend, en onderhandelaars van dergelijk cachet was exact wat Starr nodig had om Lewinsky van verdachte tot kroongetuige om te vormen.

Lewinsky's eerste advocaat William Ginsburg had een spoor van blunders achtergelaten vanaf het moment dat hij door vader Bernard Lewinsky naar Washington werd gesommeerd. De Californiër Ginsburg is gespecialiseerd in medische nalatigheden, in het politieke machtscentrum van de Verenigde Staten verslikte hij zich.

Ginsburg beledigde Starr in het openbaar. Hij verscheen op een zondagochtend in alle vijf landelijke talkshows en regelde een modereportage voor zijn cliënt, die 'haar een morele oppepper zou geven'. Nimmer leek de op publiciteit beluste Ginsburg de ernst van het schandaal te begrijpen. Begin juni werd hij ontslagen.

Hoe serieus Starr was in zijn onderzoek bleek uit het aanbod dat hij Lewinsky had gedaan kort nadat Tripp zich met de opnames bij hem had gemeld.

Lewinsky zou met microfoons op haar lichaam belastend materiaal moeten verzamelen in het Witte Huis. De jonge vrouw peinsde er niet over.

Vandaag geeft Lewinsky dan toch alle medewerking. Haar eigenbelang prevaleert. Uiterst zorgvuldig is ze voorbereid op de vragen die vandaag en vermoedelijk morgen zullen worden gesteld. Contractueel is ze verplicht om te erkennen een seksuele verhouding met Clinton te hebben gehad.

Haar bereidwilligheid reikt verder dan die bekentenis alleen. Lewinsky leverde afgelopen week een jurk af, die volgens haar spermavlekken van Clinton vertoont. In een FBI-laboratorium wordt het kledingstuk momenteel onderzocht, indien gevolgd door een verzoek aan de president om speeksel of bloed af te staan waarmee DNA kan worden vergeleken.

Ook overhandigde Lewinsky twee cassettebandjes van haar antwoordapparaat, waarop de president persoonlijke boodschappen zou hebben achtergelaten. En dinsdag lekte uit dat ze tevens over een foto van hun beiden beschikt, waarop Clinton een suggestieve tekst zou hebben geschreven.

Regelmatig is Lewinsky in de media geportretteerd als iemand die niet altijd op haar woord kan worden geloofd. Maar dergelijke karaktereigenschappen, hoe waar misschien ook, spelen vandaag geen enkele rol in de getuigenis voor de grand jury. Wat telt, is haar versie.

Lewinsky zal met meer dan feiten op de proppen komen. Starr verlangt van Lewinsky dat ze een beeld schetst van de omstandigheden waaronder ze met de president alleen was. Hoe gedroeg de regeringsleider zich? Was hij op zijn hoede, opdringerig of juist volkomen ontspannen? Wat precies verstaat Lewinsky onder een seksuele relatie?

Het is aan president Clinton om tijdens zijn getuigenis op 17 augustus met een weerwoord te komen. Houdt hij vast aan zijn verklaring onder ede dat hij geen seksuele relaties met Lewinsky had, zoals kort erop in ferme bewoordingen werd herhaald op de Amerikaanse televisie? Of valt simpelweg niet langer te ontkennen?

Maandenlang twijfelde Monica Lewinsky of ze de stap naar Starr moest zetten. Mocht het Congres straks besluiten om impeachment-hoorzittingen (procedure tot het afzetten van de president) te beginnen, dan zal ze haar complete verhaal moeten herhalen. En in tegenstelling tot de grand jury zijn deze verhoren openbaar. Dat risico heeft ze afgewogen en aanvaard.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden