Lewinsky getuigt opnieuw over verhouding met Clinton

Geen enkel verband was er, zei de Amerikaanse minister van Defensie William Cohen gisteren, tussen de Amerikaanse aanvallen op doelen in Afghanistan en Sudan en de zaak-Lewinsky....

AP; REUTERS; AFP

AP, Reuters, AFP

WASHINGTON

Monica Lewinsky verscheen gisteren opnieuw voor de grand jury om verdere vragen te beantwoorden over haar affaire met Clinton. De president heeft, op verzoek van aanklager Starr, bloed afgestaan voor dna-onderzoek, meldden Amerikaanse televisiezenders.

Het bloed komt waarschijnlijk uit het marineziekenhuis in Bethesda, een buitenwijk van Washington. Dat is het vaste ziekenhuis van Clinton; er wordt permanent bloed van hem bewaard. Wanneer de president zijn advocaten toestemming heeft gegeven het bloed aan Starr te geven, is onduidelijk. Volgens CNN heeft Starr er 'in de afgelopen dagen' om gevraagd.

Niet bekend

Lewinsky werd opnieuw opgeroepen, kennelijk omdat er discrepanties waren tussen haar getuigenis en die van de president, maandag.

Clinton zei maandagavond in zijn verklaring op televisie alleen dat hij een 'ongepaste verhouding' met Lewinsky heeft gehad.

Vrienden van de oud-stagiaire zeggen dat ze gekwetst is door de manier waarop Clinton de verhouding heeft omschreven, omdat die in haar beleving wel degelijk een liefdesrelatie was. Ze zou in januari onder ede gelogen hebben - met haar verklaring dat ze geen seksuele relatie met de president had gehad - om Clinton te beschermen.

Clinton heeft, naar verluidt, niet willen antwoorden op vragen naar de intieme details van hun seksuele verhouding. Hij zei op tv dat hij eerder, toen hij ontkende een seksuele relatie met Lewinsky te hebben gehad, 'juridisch correcte antwoorden' had gegeven.

Maar Lewinsky schijnt gezegd te hebben dat Clinton haar borsten en andere delen van haar lichaam aanraakte, en dat valt onder de definitie die Starr indertijd van een seksuele verhouding gaf. Starrs onderzoek richt zich vooral op de vraag of Clinton meineed heeft gepleegd, en of hij anderen daartoe heeft aangezet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden