Lewinsky bekent intimiteiten met Clinton

Monica Lewinsky heeft voor de Grand Jury verklaard dat ze meer dan twaalf maal seksuele intimiteiten met president Clinton heeft gehad....

TIM OVERDIEK

Van onze medewerker

Tim Overdiek

NEW YORK

<

Ofschoon de getuigenissen voor de Grand Jury achter gesloten deuren plaatsvonden, zijn gisteren diverse details bekend geworden. Lewinsky heeft volgens getuigen bevestigd dat zij met de president diverse scenario's heeft besproken om hun verhouding geheim te houden.

Maar nimmer heeft Clinton er volgens haar expliciet op aangedrongen om onder ede te liegen. Dit element is van cruciaal belang in het onderzoek van federaal aanklager Ken Starr, die onder meer wil weten of de president Lewinsky tot meineed heeft aangezet en daarmee de rechtsgang zou hebben geblokkeerd.

Tijdens haar zeven uur durende getuigenis ging Lewinsky op alle facetten van haar vermeende relatie met Clinton in. Ze hoefde vrijdag niet terug te keren. De mogelijkheid bestaat echter dat Lewinsky opnieuw voor de Grand Jury zal verschijnen nadat president Clinton op 17 augustus zijn versie van de gebeurtenissen heeft verteld.

Lewinsky is beslist niet de eerste vrouw die opbiecht dat zij een seksuele affaire met een Amerikaanse president heeft gehad. Zij is wel de eerste die daarover onder ede getuigt in een crimineel onderzoek naar de regeringsleider. Haar verklaring en eventueel bewijsmateriaal kan tot een impeachment(afzettings)-procedure in het Congres leiden.

Zowel Lewinsky als Clinton ontkende begin dit jaar in de Paula Jones-zaak elke seksuele relatie. In heimelijk opgenomen telefoongesprekken tussen Lewinsky en collega Linda Tripp bleek het tegendeel. Lewinsky kreeg gerechtelijke onschendbaarheid, nadat ze wegens meineed vervolgd dreigde te worden.

De getuigenis donderdag viel haar niettemin zwaar. De Amerikaanse media citeerden bronnen, die zeiden dat Lewinsky zeer tegen haar zin over de seksuele relaties met de president sprak. In het midden bleef om wat voor intieme handelingen het zou gaan. Volgens Lewinsky zou het in de ogen van Clinton niet om seksuele relaties gaan.

Regelmatig is gesproken over orale seks in een studiekamertje dat aan de Oval Office grenst. Spermavlekken op Lewinsky's jurk, die in een FBI-laboratorium wordt onderzocht, zouden daarvoor het bewijs moeten leveren.

Tijdens Clintons getuigenis in de Paula Jones-zaak werd vastgelegd wat onder 'seksuele relaties' werd verstaan: 'elk contact met de genitaliën, anus, kruis, borst, binnenkant van het dijbeen of billen van een persoon met de bedoeling om seksuele verlangens op te wekken of te bevredigen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden