Lewin en Armando aan kop van het peloton

Negenennegentig evenementen telt de lijst 'plaatselijke en regionale' Boekenweek-activiteiten van de CPNB. En daarbij zijn niet eens de lezingen door essay-schrijver Jan Wolkers (drie stuks) en de publieke optredens van Leon de Winter (negenentwintig!)....

Wat leert de CPNB-lijst ons over de populariteit van schrijvers? Populariteit als causeur althans, want een briljant schrijver die niet uit zijn woorden kan komen zal het moeten afleggen tegen iedere redelijke schrijver met een uitstekende performance.

Wat het eerst opvalt aan de lijst zijn de schrijvers die ontbreken - niet dat zij níet populair zouden zijn. Sommige auteurs stellen zich liever niet bloot aan het 'schrijvertje-kijken'. Mulisch had er duidelijk geen zin in, net zo min als Reve (auteur Bijenkorf-geschenk). Ook Hemmerechts ontbreekt, om maar iemand te noemen, alsmede Mutsaers en Otten, Vogelaar, Tellegen, Rosenboom en Brakman.

Opmerkelijk is het grote aantal vrouwelijke auteurs: de komende weken zijn er meer vrouwen dan mannen op reis, en bovendien treden ze vaker meer danéén keer op. Bij de mannen zijn alleen Max Dendermonde (2), Siebelink (2), Van Dis (3), Pleysier (3), Tim Krabbé (3), Peter Hoefnagels (4), Büch (3) en Campert (5) recidivist, met Armando als meest onvermoeibare: in tien dagen tijd treedt hij zes keer op.

Bij de vrouwen doet Lisette Lewin niet voor hem onder, met eveneens zes spreekbeurten. Op een gedeelde tweede plaats staan Brigitte Raskin en Nelleke Noordervliet met vijf lezingen en op een gedeelde derde plaats Mischa de Vreede en Yvonne Kroonenberg met vier lezingen. Daarnaast zijn er vijftien schrijfsters die twee of drie keer een leesbeurt doen.

Maar er is voor alles een verklaring.

'Dat Lewin en Armando zoveel zijn gevraagd, heeft te maken met het thema', zegt Remco Scheenjes van Stichting Schrijvers in de Samenleving (SSS), die bemiddelt tussen vraag en aanbod. 'Vorig jaar was het thema poëzie en toen had Carla Bogaards het erg druk - die heeft nu niets te doen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden