Leverancier van beschaafd amusement zonder vloeken

De keurige VARA-presentator, mentor van menig artiest, is niet meer: Joop Koopman werd 81 jaar.

Als Youp van 't Hek 28 keer 'godverdomme' zei in zijn theaterprogramma, was Joop Koopman aanwezig om op te merken dat het misschien ook een paar keer minder kon. Tot drie jaar geleden stond Koopman de cabaretier nog steeds met raad en daad terzijde. En Van 't Hek hechtte grote waarde aan diens inbreng. 'Zijn adviezen waren van onschatbare waarde', zei hij dinsdag.


Joop Koopman is op Eerste Kerstdag op 81-jarige leeftijd overleden. Bij het grote publiek is hij vooral bekend als de eerste presentator van de door Ellen Blazer bedachte quiz Twee voor Twaalf(die nu door Astrid Joosten wordt gepresenteerd) en het kunstprogramma De Connaisseur. Koopman was echter veel meer dan presentator.


Hij was een van de vormgevers van de naoorlogse VARA en was als mede-eigenaar van theaterbureau De Lumen begeleider van talrijke Nederlandse artiesten onder wie Fons Jansen, Martine Bijl, Adèle Bloemendaal en Harrie Jekkers.


Koopman begon in 1950 als 20-jarige jongeling bij de VARA-radio als omroeper. In die tijd eiste de VARA dat de omroeper ook zelf programma's ging maken. Koopman werd ook al gauw een van de belangrijkste radiomakers van de VARA. Hij was met name verantwoordelijk voor de amusementsshows op de populaire zaterdagavond waar Tom Manders als Dorus en een jonge Rudi Carrell de grote publiekstrekkers waren. 'Het programma moet zo leuk zijn dat de mensen er al handenwrijvend naar uitkijken', zei hij in 1959 in een interview met Het Parool. Maar het moest ook beschaafd zijn. Joop Koopman wilde bij de VARA geen vloeken, krachttermen of gruwelgrapjes. Toen Jelle de Vries zong 'Mijn hormonen roepen luid en hoorbaar om een bruid...', leidde dat al tot briesende brieven.


Hij was twintig jaar verknocht aan de radio toen hij in 1970 chef tv-amusement werd van de VARA. Hij merkte al gauw dat televisie een veel grotere impact had dan radio. Hij was de man achter Eén van de Acht met Mies Bouwman, de Stratemakeropzeeshow met Joost Prinsen, Aart Staartjes en Wieteke van Dort en de oudejaarsconferences van Wim Kan op de televisie.


In 1971 ging hij zelf Twee voor Twaalf presenteren. In 1976 stapte hij op bij de VARA als chef amusement vanwege de voortdurende ideologische strijd. Een jaar later werd hij mede-eigenaar van het door Fons Jansen opgerichte impresariaat De Lumen, waar hij tot 1994 bleef. Hij begeleidde artiesten en stelde ook cd's voor hen samen. Daarnaast presenteerde hij in die tijd voor de NOS nog de Nederlandse versie van de BBC-quiz De Connaisseur over beeldende kunst, architectuur en fotografie.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden