'Leverancier van Apple negeert arbeidswet'

AMSTERDAM - Na Foxconn ligt opnieuw een Taiwanese leverancier van Apple onder vuur. China Labor Watch, een actiegroep in New York, zegt dat drie fabrieken van Pegatron in China de hand lichten met de arbeidswetten en met de ethische huisregels van de Amerikaanse elektronicamaker.


Pegatron maakt de iPhone, iPad-onderdelen en Mac-computers.


Volgens China Labor Watch maken werknemers van Pegatron in Shanghai en de naburige stad Suzhou geregeld meer uren dan wettelijk maximaal toegestaan, worden bij sollicitaties etnische minderheden en vrouwen geweerd en lozen de fabrieken afvalstoffen ongezuiverd op het riool.


De arbeidsomstandigheden zijn volgens de actiegroep zo erbarmelijk dat in een periode van twee weken 30 van 120 net aangetreden werknemers bij de vestiging in Suzhou ontslag namen.


China Labor Watch baseert die bevindingen op bezoeken die teams tussen maart en juli onder een dekmantel aflegden en op vraaggesprekken met 200 werknemers. Bij de drie fabrieken van Pegatron werken 70 duizend van zijn bijna 105 duizend werknemers.


China Labor Watch stelt dat Apple in mei goede sier maakte met de bekendmaking dat bijna al zijn toeleveranciers zich voor 99 procent houden aan een 60-urige werkweek, terwijl de Chinese wet 49 uur als maximum stelt. In de Pegatron-vestigingen zouden werknemers gemiddeld 66 tot 69 uur in touw zijn.


In een reactie zegt Apple de beschuldigingen van China Labor Watch te zullen onderzoeken. Het Californische elektronicabedrijf bevestigt één misstand, namelijk dat managers de identiteitspapieren van werknemers in beslag nemen. Apple heeft Pegatron gevraagd een einde te maken aan die praktijken.


Twee jaar geleden kwam Apple in opspraak, toen vakbonden en actiegroepen protesteerden tegen de arbeidsomstandigheden van personeel bij Foxconn, een ander Taiwanees concern dat in China gadgets en computeronderdelen fabriceert voor Amerikaanse bedrijven.


Apple stelde regels op voor maatschappelijk verantwoord ondernemen bij zijn leveranciers en beloofde een beter toezicht.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden