Lever verrichtingen in ziekenhuis tegen laagste prijs

De ingezonden lezersbrieven van donderdag 7 december.

Mediq apotheek in Zoetermeer.Beeld anp

Brief van de dag: U levert maar tegen de laagste prijs

Met interesse heb ik het artikel over de prijzen in gefuseerde ziekenhuizen gelezen ('Hogere drempels ziekenhuisfusies', Ten eerste, 6 december).

Waarschijnlijk net als anderen heb ik me verbaasd over de veelal hogere tarieven na fusie, terwijl van tevoren juist werd bepleit dat door te behalen efficiency de kosten zouden dalen. Vreemd dat verzekeraars de ziekenhuizen niet houden aan de vooraf voorgespiegelde lagere kosten.

Net zo vreemd dat de kosten voor eenzelfde verrichting van ziekenhuis tot ziekenhuis verschillen. Waarom niet alles honoreren tegen het laagst bekende tarief. In de farmacie wordt door menige verzekeraar het zogenoemde LPG-systeem gehanteerd voor de apotheek: u ziet maar welk merk u levert, maar wij betalen nooit meer dan de ons bekende laagste prijs in de markt.

Ies van Golen, apotheker, Duivendrecht

Jeruzalem

De Israëlische politicus Yair Lapid gaat nogal selectief met de geschiedenis om (Ten eerste, 6 december (+)). Hij beroept zich op het feit dat Israël de Verdelingsresolutie aanvaardde (1947).

Die resolutie gaf Jeruzalem echter een aparte status, los van Israël. Joden hebben een eeuwenoude band met Jeruzalem. Niemand ontkent dat, maar Palestijnen hebben die ook. Tunesië ligt vol met restanten van Romeinse tempels, maar dat maakt zo'n gebied niet automatisch Italiaans grondgebied.

Typisch voor zijn machtsdenken is: 'We kunnen niet op elke eis ingaan' (over Jeruzalem). Daarbij gaat het echter niet om een Palestijnse eis, maar gewoon om naleving van het internationaal recht.

Jan Elshout, Wervershoof

Yair Lapid.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Ondernemen leren

'Ondernemertje spelen blijkt in de klas nog keihard werken', kopt het bericht over het leren runnen van een eigen bedrijf op een lyceum (Economie, 6 december (+)). Een belangrijk inzicht, werken kost moeite. Verder gaat het vooral over de vraag of je wel winst zal maken en wat de concurrentie doet. 'Ondernemend denken' noemt de docent dat.

Vragen over het milieu en arbeidsvoorwaarden komen dan op zijn best in andere lessen aan de orde. Zo leert het project ze spelenderwijs: ondernemen kost moeite en doe je voor de geldelijke winst.

De rest is bijzaak. Gefinancierd door: het bedrijfsleven.

Rob Godfried, Amsterdam

Visie gevraagd

Interessante inzending van Paul Römer over de publieke omroep die de bescherming door de overheid meer dan waard zou zijn (O&D, 5 december). Enerzijds constateert hij terecht dat mensen zich steeds meer op digitale platforms bevinden dan op analoge tv, anderzijds verzuimt hij de voor de hand liggende conclusie te trekken, namelijk het verplaatsen (in plaats van uitbreiden) van (een deel van) de publieke omroepactiviteiten hierheen. Waarom moet alles erbij? Is dit niet een voor de hand liggend moment om terug te gaan van drie naar twee zenders?

Het volume aan uren dat wordt gekeken, is vast navenant afgenomen. Vlogging, YouTube, HBO en Netflix hebben een hap uit de omroeptaart genomen en het is helemaal niet raar om je dan eens te bezinnen op wat de publieke omroep dan (nog) moet doen.

Ik lees bij Römer alleen verdediging van een marktaandeel dat er al lang niet meer is en geen strategische visie op wat er nu nodig is.

A. Numan, Maarssen

Mag het wat minder?

'Het is maar zeer de vraag of wij na de dreigende bezuiniging nog in staat zijn het huidige kwaliteitsniveau vol te houden', zegt de directeur NTR op O&D.

Wellicht goed om naast deze vraag naar meer overheidsgeld ook naar de kwantiteit te kijken. Met onderhand zeventien landelijke radiozenders op mijn telefoon, duo-presentaties al dan niet met sidekicks, radioprogramma's met beeldopname/uitzending en zo verder, lijkt me dat dit minder kan. Dan laten we de salariëring voor nu buiten beschouwing.

Overigens ben ik van mening dat de publieke omroep vrij dient te zijn van Sterreclame.

R. Geerling, Bennekom

NTR-directeur Paul Römer.Beeld Wim Kluvers

Uitschieter

Fotograaf Robin Hammond uit Nieuw-Zeeland vroeg 9-jarige kinderen over de hele wereld naar hun toekomstplannen (Uitgelicht, 5 december). Het bekende scala voor 9-jarigen kwam voorbij: zanger, arts, politieman, piloot enzovoorts.

Met één uitschieter: Hussam Abu Sitta uit Gaza. Hij zit op een te kleine speelgoed viervoeter en kijkt wat triest. Hij wil niets: hij wil 'een einde aan de haat'. Niets ten nadele van de anderen, maar ik kan Hussam maar niet uit mijn hoofd krijgen.

Theo van Vliet, Heemstede

Hussam Abu Sitta uit Gaza.Beeld Robin Hammond

Landje prik

Als ik wil weten of bepaald gedrag van mezelf of een ander ethisch verantwoord is, stel ik mezelf altijd deze vraag: 'Stel je voor dat iedereen dit nu zou doen, wat zou dat voor gevolgen hebben?' Tijdens het lezen van het enthousiasmerende verhaal over landenverzamelaars in V van woensdag 6 december (+) schoot deze vraag ook steeds door mijn hoofd.

In het artikel staat weliswaar dat landenspaarders vaak op onbegrip stuiten omdat ze de CO2-uitstoot moeten verantwoorden, maar jammer genoeg niet hoe ze dat laatste dan doen.

Kortom, ik ben heel benieuwd hoe ze hun 'landje prik' voor zichzelf verantwoorden en of ze bij het boeken van hun zoveelste vliegreis denken aan de wereld die ze hun kinderen en kleinkinderen achterlaten.

Huub Buijssen, gezondheidszorgpsycholoog, Tilburg

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden