Levenswijsheden en complottheorieën

Rond half elf gooide Eric Cantona een vaag spreekwoord op tafel. Hij zei dat zeemeeuwen zo geduldig achter een trawler aan vliegen omdat ze denken dat er sardines overboord worden gegooid. Rond dezelfde tijd liep de achterstand van Ajax op tot 3-0 en verkleinde Manchester United zijn achterstand tot 2-1.

Het was woensdagavond een lastige keuze voor de sportliefhebber, een keuze tussen fantasie en scorebord. De Belgische televisie zond de speelfilm Looking for Eric uit. Op andere netten zouden Ajax en Real Madrid het vermoedelijk snel eens worden over een gelijkspel. Manchester United moest bij het scheiden van de markt nog een oneffenheidje weg werken tegen FC Basel.

Met andere woorden: zo lastig was die keuze op het eerste gezicht niet. De Champions League ontwikkelt zich nu al jarenlang langs lijnen van grote voorspelbaarheid en van een film steek je altijd wel iets op, bijvoorbeeld over zeemeeuwen en sardines.

Looking for Eric bleek het blije verhaal te zijn van een niet zo blije postbode, zo Engels als Engels maar kan zijn. Een hoopfuckinglol in een uitzichtloze achterstandsbuurt.

Eric Bishop, de postbode, koesterde Manchester United als houvast in zijn armzalige leventje. Op zijn kamer hing een levensgrote poster van Eric Cantona, de mysticus die in de eerste helft van de jaren negentig zijlijnen betoverde.

Zo'n vijftien jaar na dato stapte Cantona uit die poster om zijn voornaamgenoot weer in het gareel te krijgen. Dat was een mooi moment om even terug te keren naar de harde werkelijkheid van het scorebord.

Manchester United en Ajax stonden beide met 1-0 achter. Nou ja, typische tussenstanden. De bordjes zouden ongetwijfeld spoedig verhangen worden. Ook nog even voor de zekerheid gekeken wat Dinamo Zagreb en Olympique Lyon ervan bakten op teletekstpagina 811 . O ja, zie je wel. Niets aan de hand.

Eric Cantona is een vat vol levenswijsheden. In de film wordt daarmee de kachel aangemaakt, niet in de laatste plaats door de mysticus zelve. Dat pakt heel goed uit. Niets leukers ook dan een Fransman die in het Engels de wijsneus uit hangt.

Looking for Eric ontpopte zich als een sprookje waarin iedereen uiteindelijk lang en gelukkig zou leven. Aan het slot nam Eric Bishop wraak op de boeven die hem in de voorgaande negentig minuten hadden dwarsgezeten.

Met busladingen vol soortgenoten trok hij naar hun roversnest. De mannen trokken een rood shirt over hun dikke buiken, zetten een mombakkes van die andere Eric op hun doorrookte hoofden en sloegen de boel kort en klein. Het leven had weer zin en de mysticus kon terug naar zijn poster.

Voor de aardigheid was het beter geweest als dit stukje hier was geëindigd, maar pagina 811 gooide roet in het eten. Manchester United, vorig jaar nog finalist in de Champions League, had zichzelf uitgeschakeld voor de achtste finale.

Ajax deed zichzelf op een vergelijkbare manier de das om tegen Real Madrid, al bleek bij de samenvatting ook de grensrechter een handje te hebben toegestoken. En dan was er die onwaarschijnlijke uitslag in Zagreb.

Met één druk op de afstandsbediening maakten de levenswijsheden dus plaats voor complottheorieën. Fictie en non-fictie werden een onontwarbare kluwen.

Ik ben niet iemand die gauw gelooft in complotten, maar die zeven doelpunten van Olympique Lyon worden steeds onwaarschijnlijker naarmate je ze vaker ziet.

Verdedigers die omvallen als een Franse aanvaller de bal heeft. Een doelman die opzij duikt om vrije doorgang te verlenen aan een voorzet. Maar vooral de ingetogen manier waarop de Fransen al die cadeautjes uitpakken, geeft te denken. Hun lichaamstaal drukt slechts schaamte uit.

Het bizarre scoreverloop en de kwalijke reputatie van Dinamo Zagreb schreeuwen om een nader onderzoek, in elk geval de aankondiging daarvan. Maar wat zegt UEFA-voorzitter Michel Platini desgevraagd? Iedere doelman heeft wel eens een slechte dag.

Misschien had ik me woensdagavond beter kunnen beperken tot Eric Cantona en zijn spreekwoorden. Zoals deze: 'Het is leuk om dingen zichtbaar te maken, die niet zichtbaar zijn.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden