Levenspolis mogelijk bij HIV-infectie

HIV-patiënten kunnen binnenkort een levensverzekering afsluiten. Hun levensverwachting is sinds de komst van de combinatietherapie zo gestegen, dat het Verbond van Verzekeraars hen niet langer wil uitsluiten....

Van onze verslaggeefster Ellen de Visser

Volgens een woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars moet nog worden bekeken in welke vorm de verzekering zal worden aangeboden. Waarschijnlijk zal de looptijd voor seropositieve verzekerden korter zijn. Torenhoge premies zijn beslist niet de bedoeling, aldus de woordvoerder. De verzekeraars komen zo snel mogelijk met een oplossing.

Verzekeraars vragen bij het afsluiten van een levensverzekering onder de 150 duizend euro om een gezondheidsverklaring. Boven dat bedrag wordt de uitslag van een HIV-test verlangd. Zonder levensverzekering kan lang niet altijd een hypotheek worden afgesloten.

De verzekeraars hebben hun standpunt gewijzigd na gesprekken met artsen van het ziekenhuis AMC in Amsterdam, de HIV-vereniging en de stichting HIV-monitoring, die sinds kort alle HIV-patiënten volgt die onder behandeling zijn. Het aantal nieuwe aidsgevallen is de afgelopen jaren zo sterk gedaald dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg vorig jaar de registratie ervan heeft beeindigd.

Zwitserse onderzoekers schreven onlangs in het medische vakblad The Lancet dat HIV-patiënten in aanmerking moeten komen voor een levensverzekering. Zij volgden vier jaar lang vierduizend HIV-patiënten bij wie de combinatietherapie aansloeg en constateerden dat hun sterftecijfer even hoog was als bij succesvol behandelde kankerpatiënten. De laatsten komen wel in aanmerking voor een levensverzekering.

Het besluit van de verzekeraars betekent dat HIV nu ook uit economisch oogpunt als chronische ziekte wordt gezien. Dat kan een stimulans zijn voor het testen. Per 1 januari krijgen zwangere vrouwen een HIV-test aangeboden.

Nederland telt 16- à 23 duizend HIV-positieven van wie slechts de helft weet heeft van de ziekte. Het aantal onwetenden is extreem hoog vergeleken met andere westerse landen. In Nederland werd de HIV-test lange tijd afgeraden omdat er geen behandeling bestond. Pas sinds eind jaren negentig wordt testen gepromoot.

Vooral de sneltest is in opmars. Het Rotterdamse bedrijf MiraTes, fabrikant van zelftests, meldt dat dit jaar duizenden HIV-thuistests zijn verkocht en dat de belangstelling toeneemt. Ook Checkpoint, het sneltestcentrum van de HIV-vereniging, is populair.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden