Levensloopregeling blijft impopulair bij werknemers

Van de werknemers heeft 5,5 procent een levensloopregeling...

AMSTERDAM Werknemers hebben nog steeds weinig belangstelling voor de levensloopregeling. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat zij vorig jaar 840 miljoen euro inlegden voor het spaarpotje, dat kan worden gebruikt voor zorgverlof, ouderschapsverlof of een sabbatical. Dat is 70 miljoen minder dan in 2006, het eerste jaar dat de regeling bestond. Wel steeg het aantal levensloopregelingen en -verzekeringen van 220 duizend naar 269 duizend. Dat betekent dat 5,5 procent van de werknemers zo’n regeling heeft.

De spaarloonregeling is een veel populairdere manier van bedrijfssparen. Zowel in 2007 als in 2006 legden werknemers hiervoor 1,1 miljard euro opzij. Er doen 2,3 miljoen mensen aan mee (33 procent van de werknemers).

Een veel gehoorde verklaring voor het grote verschil is dat spaarloon ‘simpeler’ is. Het gespaarde geld mag aan alles worden besteed. Econoom Lans Bovenberg (Universiteit van Tilburg) denkt vooral dat onbekendheid de levensloopregeling parten speelt. ‘Die bestaat pas twee jaar. Mensen hebben altijd veel tijd nodig om te wennen aan vernieuwingen als het om geld gaat.’

Bij spaarloon is alles duidelijk: de werknemer kan jaarlijks maximaal 613 euro belastingvrij sparen, die hij na vier jaar vrij kan besteden. De werkgever heeft daar niets over te zeggen.

Het aantrekkelijke van de levensloopregeling is dat werknemers veel meer geld opzij kunnen zetten: jaarlijks 12 procent van hun brutoloon. Pas op het moment dat zij het spaarpotje aanspreken, wordt er belasting over geheven. Dit kan fiscaal voordeel opleveren.

Maar er zijn ook belangrijke nadelen: het geld mag niet vrij worden besteed, er kunnen alleen vrije dagen mee worden betaald. En de werkgever moet toestemming geven om zorgverlof te nemen of een sabbatical. Je weet dus niet zeker of je een ziek familielid kunt verzorgen, of meer tijd kunt vrijmaken voor de baby.

Het ziet ernaar uit dat spaarloon en levensloopregeling plaats zullen maken voor het zogenoemde werkbudget: een potje waarmee werknemers zelf ‘een periode van inkomensverlies kunnen overbruggen’. Het kabinet was al van plan daar werk van te maken, en is daarin bevestigd door een voorstel van de commissie-Bakker. Werkgever, overheid en werknemer vullen het potje, dat bijvoorbeeld kan worden aangesproken voor scholing, of als iemand tijdelijk geen baan heeft.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden