Levenslange celstraf geëist tegen Marc Dutroux

Officier van Justitie Bourlet heeft maandagochtend voor de rechtbank van Aarlen een levenslange gevangenisstraf geëist voor Marc Dutroux....

Die terbeschikkingstelling is voor het geval dat Dutroux na tien jaar cel een verzoek krijgt gehonoreerd om voorwaardelijk in vrijheid te komen. Volgens persrechter Snelders is het echter uitermate onwaarschijnlijk dat zou zo'n verzoek wordt gehonoreerd. 'Het is een veiligheidsmaatregel die justitie heeft genomen', aldus de magistraat.

Een levenslange gevangenisstraf betekent in België ook een leven in de gevangenis tot aan de dood. Concreet komt de strafeis er op neer dat justitie wil dat Dutroux nooit meer vrij zou komen. Voor Dutroux' ex-vrouw Michelle Martin is een celstraf van dertig tot 35 jaar geëist. Handlanger Michel Lelièvre zou volgens Bourlet ook zeker dertig jaar de cel in moeten.

De vierde beschuldigde Michel Nihoul zou minimaal tien jaar celstraf moeten krijgen voor het leiden van een bende mensen- en drugshandelaars. Nihoul werd vorige week wel vrijgesproken voor betrokkenheid bij de ontvoering van meisjes.

Nihoul zou wat Bourlet betreft ook nog langer de cel in mogen, omdat hij al een verleden heeft met veroordelingen voor oplichting en ook nooit heeft meegewerkt aan het onderzoek. Er zijn volgens Bourlet weinig verzachtende omstandigheden voor Nihoul.

De strafeisen liggen in de lijn der verwachtingen. De advocaten van Dutroux hebben maandagmiddag niet meer voor hun cliënt gepleit, maar hem wel opgeroepen zijn recht op een laatste woord op dinsdag te gebruiken om een 'menselijk gelaat' te tonen. 'Je hebt nu niets meer te verliezen', aldus raadsman mr. Baudewyn. 'Wanneer je toch nog dingen te vertellen hebt, doe dat wanneer je het laatste woord krijgt.' Verder gingen de raadslieden nog in op het in hun ogen gebrekkige onderzoek in de zaak.

De beschuldigden krijgen dinsdag het laatste woord. Het is de vraag of rechtbankvoorzitter Goux zal ingrijpen om Dutroux de mond te snoeren als hij langer het woord wil nemen. Goux zou bij ingrijpen te betrappen zijn op vormfouten, die een nieuw proces kunnen uitlokken. Na het laatste woord van de beschuldigden trekt de jury zich terug om een uitspraak te doen over de strafmaat. Die uitspraak wordt dinsdag aan het eind van de middag verwacht.

Vervolgens moet later nog een apart proces beginnen over schadevergoeding aan de ouders en de overlevende slachtoffers Laetitia Delhez en Sabine Dardenne. Dit zal een vrij juridisch-technische procedeure zijn, waarbij advocaten op grond van vaste tabellen compensatie kunnen vragen uit een speciaal fonds voor slachtoffers. Het geld zal vooral ten goede komen aan de advocaten zelf, die nog niet betaald zijn. Het proces over schadevergoeding hoeft niet meteen op woensdag te beginnen. Mogelijk vindt dit pas in juli of in het najaar plaats.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden