Levenslang wegens ontvoering 'seksslaaf'

De ontvoerders van de Amerikaanse Jaycee Lee Dugard, die haar gedurende 18 jaar opsloten en seksueel misbruikten, zijn gisteren zwaar gestraft. Phillip Garrido kreeg 431 jaar gevangenisstraf, zijn vrouw Nancy 36 jaar. Beiden zullen geen beroep aantekenen.

Ontvoerders Nancy (links) en Phillip (rechts) Garrido in de rechtbank. Beeld epa
Ontvoerders Nancy (links) en Phillip (rechts) Garrido in de rechtbank.Beeld epa

De destijds 11-jarige Jaycee Dugard werd in 1991 ontvoerd in South Lake Tahoe toen ze stond te wachten op de schoolbus. Ze werd bij toeval in 2009 gevonden in de schuur in de tuin van het echtpaar Garrido. Gedurende haar opsluiting van 18 jaar lang werd Jaycee stelselmatig verkracht. Daarbij werden twee kinderen verwekt.

In een verklaring liet Jaycee Dugard de rechtbank weten: 'Ik haatte elke seconde van elke dag van die 18 jaar.' Haar moeder las een boodschap voor waarin het slachtoffer stelt dat er 'geen God in het universum bestaat die deze daden kan vergeven'.

Fritzl
Vlak voor de ontdekking van de bergplaats waar Jaycee Dugard vastzat, was de Oostenrijker Josef Fritzl veroordeeld vanwege een soortgelijke kidnapping. Fritzl hield gedurende 24 jaar zijn dochter Elisabeth gevangen als seksslaaf en doodde één van de zeven kinderen die hij bij haar verwekte. Ook Elisabeth was 11 toen ze als seksslaaf werd opgesloten in een kelder.

Verontschuldigingen
Het echtpaar Garrido was aangeklaagd voor onder andere ontvoering, verkrachting, kindermishandeling, en het vervaardigen van kinderporno. Aanvankelijk ontkenden ze schuld, maar in april gingen de Garridos toch tot een complete bekentenis over. Daarmee bespaarden ze Jaycee en haar kinderen een proces waarbij die als getuigen zouden moeten optreden.

De advocaat van Nancy Garrido las donderdag in de rechtbank een verklaring voor waarin de 55-jarige kidnapster bekende iets verderfelijks te hebben gedaan, waarvoor ze haar verontschuldigingen aanbood.

Schadevergoeding

De nu 60-jarige Phillip Garrido zat al eerder in de gevangenis wegens ontvoering en verkrachting van een vrouw in 1976. Na 11 jaar in de cel was hij 3 jaar eerder onder voorwaarden vervroegd vrijgelaten toen hij Jaycee Lee Dugard ontvoerde. In de Verenigde Staten ontstond ophef over het feit dat Garrido nadien duidelijk niet streng genoeg bewaakt werd gedurende zijn borgtocht. Dugard zal om die reden een schadevergoeding tot 16 miljoen euro ($20 miljoen dollar) krijgen, besliste het Californische parlement al eerder.

Boek
Het slachtoffer woont nu op een geheime locatie met haar dochters, die nu 13 en 16 zijn. Ze vertelt haar verhaal in een boek dat binnenkort uitkomt onder de titel 'Een gestolen leven'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden