Levenslang voor 'moord met auto's als wapen' tijdens illegale straatrace in Berlijn

Twee mannen die vorig jaar bij een illegale straatrace door Berlijn een andere automobilist doodreden zijn veroordeeld tot levenslang voor moord. Het is voor het eerst dat de Duitse rechter voor dit vergrijp zo'n zware straf oplegt. De advocaten van de racers gaan in beroep.

Hamdi H. en zijn advocaten in de Berlijnse rechtbank. Beeld afp
Hamdi H. en zijn advocaten in de Berlijnse rechtbank.Beeld afp

Het is maandagavond 1 februari 2016, kort na middernacht. Hamdi H. (28) en Marvin N. (26) jakkeren met gierende banden over de lange asfaltwegen in het centrum van het oude West-Berlijn. H. rijdt in zijn witte Audi A6, N. in zijn AMG-Mercedes. De mannen zijn vage bekenden uit een shisha-bar. Een paar minuten eerder stonden ze stomtoevallig samen voor het stoplicht en daagden elkaar door het open raam uit voor een race.

Ze rijden minstens 130, negeren elf rode stoplichten, rammen her en der wat straatmeubilair. Toch dachten de mannen dat ze alles onder controle hadden, zouden ze later tegen de rechter verklaren. Hamdi H. zei dat hij ervan uitging dat ze vanwege het late uur op de kruispunten geen last zouden hebben van andere automobilisten.

Die uitspraak gaf voor de rechter de doorslag voor het vonnis: moord, met de auto's als moordwapen. De argumentatie van de rechter is als volgt: de jonge mannen waren er weliswaar niet op uit om andere verkeersdeelnemers te vermoorden, maar ze namen het risico bewust op de koop toe.

Weinig schuldbesef

Een psychologe die de mannen tijdens rechtszaak onderzocht, verklaarde dat de mannen weinig schuldbesef tonen en dat de kans op herhaling aanzienlijk is.

De race ging over het brede asfalt van de Kurfürstendamm, ook 's avonds en 's nachts een drukke weg. Daar, op het kruispunt voor het bekende warenhuis KaDeWe, knalde de auto van Hamdi H. op een jeep die bij groen licht wilde oversteken.

De jeep vloog 70 meter door de lucht voordat hij op z'n kop landde. De bestuurder, een 69-jarige man, was op slag dood. Laatste stand gemeten op de kilometerteller van Hamdi H.: 160 kilometer per uur.

Is dat moord? Het Berlijnse openbaar ministerie vindt van wel, en de rechter ging daarin mee, maar moest creatief zijn om aan de voorwaarden voor het vonnis te kunnen voldoen. Volgens de Duitse wet moeten voor het vonnis moord 'laaghartige motieven' worden aangetoond.

Afschrikking

Een autorace willen winnen ten koste van eventuele slachtoffers, valt binnen die categorie, redeneert de rechter. Maar in de Duitse media twijfelen juridische experts of die argumentatie ook in het hoger beroep voldoende zal zijn. Levenslang betekent in Duitsland minimaal 15 jaar. De meeste mensen zitten 17 tot 19 jaar vast.

Toen het vonnis maandagochtend werd uitgesproken door de Berlijnse rechter, slaakte Hamdi H. een kreet en schreeuwde daarna tegen de rechter: 'Wat wilt u dan?' Zijn advocaat is van mening dat zijn cliënt door de rechter misbruikt wordt om een afschrikwekkend voorbeeld te stellen voor andere straatracers.

De straffen voor illegaal racen zijn in Duitsland laag, vooral omdat op snelwegen geen snelheidslimiet geldt. En ook op zogenaamde 'Bundesstrassen,' vergelijkbaar met onze N-wegen, mag je buiten de bebouwde zo hard rijden als je wilt.

Meestal komen illegale racers er dus met 400 euro boete vanaf. Dat is de politie en justitie in de Oost-Duitse deelstaten al langer een doorn in het oog. Want op de lange lege wegen van het om Berlijn heen gelegen Brandenburg zijn straatraces een populair tijdverdrijf.

Aanvullingen en verbeteringen: in een eerdere versie van dit artikel stond dat een levenslange veroordeling in Nederland betekent dat de veroordeelde voor minimaal 15 jaar de gevangenis in gaat. Dat klopt niet, levenslang is in Nederland levenslang.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden