Levenslang voor gijzeling in Beslan

De enige Tsjetsjeense strijder die de schoolgijzeling in Beslan overleefde, is vrijdag in Vladikavkaz in Noord-Ossetië veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf....

Van onze correspondente Corine de Vries

Rechter Tamerlan Agoezarov zei dat deze Noerpasjo Koelajev eigenlijk de doodstraf verdiende, wat de procureur ook had geëist. ‘Maar de Russische regering heeft nu eenmaal een moratorium ingesteld op het uitvoeren van de doodstraf, daarom veroordeel ik hem tot levenslang.’

Familieleden van slachtoffers barstten in huilen uit bij het horen van de veroordeling. Moeders stortten zich schreeuwend op de kooi waarin Koelajev zich bevond.

Sinds Rusland in 1996 bij de Raad van Europa kwam, zijn er geen executies meer voltrokken. Een veroordeling tot doodstraf had het Kremlin in verlegenheid kunnen brengen.

Koelajev was een van de ruim dertig terroristen die op 1 september 2004 ruim 1200 kinderen, leraren en ouders in gijzeling namen. Hij heeft zijn betrokkenheid toegegeven, maar zegt te zijn gedwongen. Hij ontkent iemand te hebben vermoord.

De rechter acht het echter bewezen dat Koelajev deelnam aan de executie van zestien mannen op de eerste dag van de gijzeling. Daarnaast zou hij tijdens de ontknoping een bom tot ontploffing hebben gebracht en hij zou hebben geschoten op kinderen die uit de school wegrenden. ‘Het zijn allemaal verzonnen verhalen’, zei Koelajev nauwelijks hoorbaar in reactie op zijn veroordeling.

Na afloop van de zitting gisteren maakten familieleden van slachtoffers buiten de rechtbank luidkeels ruzie over de juistheid van het vonnis. Rita Sidakova van de actiegroep Moeders van Beslan vindt dat Koelajev de doodstraf verdiend. Andere nabestaanden zijn het daar niet mee eens. Zij menen dat Koelajev moet blijven leven, omdat hij opheldering kan verschaffen over de ware toedracht.

Een van hen is Soezanna Doedajeva, ook van Moeders van Beslan. ‘Het is belangrijk dat we de waarheid kennen, zodat dit nooit meer kan gebeuren. En zodat incompetente, corruptie en verantwoordelijke mensen gestraft kunnen worden. Dat gebeurt nu niet.’

Tijdens zijn rechtszaak kwamen zaken aan de orde die voor de autoriteiten pijnlijk waren. Bekend werd dat de Russische troepen vlammenwerpers en tanks hebben ingezet tijdens het gevecht met de gijzelnemers. En volgens Koelajev was een sluipschutter de oorzaak van de eerste explosie in de school.

Op drie niveaus is de afgelopen anderhalf jaar onderzoek verricht naar de toedracht van het drama: door de procureurs, het regionale en het federale parlement. Tot ergernis van de nabestaanden zijn talloze vragen nog onbeantwoord gebleven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden