Levenslang voor 'de slager van Srebrenica', en een historische week voor het Joegoslaviëproces: onze beste stukken

Genocide, misdaden tegen de menselijkheid en schendingen van het oorlogsrecht. De Servische ex-generaal Ratko Mladic, 'de slager van Srebrenica', werd deze week door het Joegoslaviëtribunaal tot levenslang veroordeeld. Het vonnis voltooit de juridische revolutie die het tribunaal is, maar in Bosnië wordt gemengd gereageerd op de straf. Een selectie van onze beste stukken.

Ratko Mladic in het Joegoslaviëtribunaal. Beeld reuters
Ratko Mladic in het Joegoslaviëtribunaal.Beeld reuters

Het werk van het Joegoslaviëtribunaal zit er bijna op. Aan het eind van het jaar sluit het, na 24 jaar. Een juridische revolutie, volgens criminoloog Frederiek de Vlaming. Ze volgde de processen jarenlang en blikt terug en vooruit - naar een Syriëtribunaal?

24 jaar jaar van processen, in drie talen tegelijk, vertaald door tolken van wie velen zelf de oorlog op de Balkan ontvluchtten. Drie van hen vertellen. 'Zulke monsterlijke woorden heb ik nog nooit gehoord'. (+)

Het vonnis van Mladic verdeelt Bosnië. Het recht dat zegeviert, of wéér een Serviër die onterecht de schuld van de Balkanoorlog krijgt? De Bosnische steden Sarajevo en Pale liggen slechts 15 kilometer van elkaar vandaan, maar een groter verschil in meningen is niet denkbaar als de inwoners het over de veroordeling van Ratko Mladic hebben. Onze correspondent Jarl van der Ploeg bezocht beide steden. (+)

In 2015 bezocht Jan Hunin de omgeving van Srebrenica, 20 jaar na de val van de door Nederlanders bewaakte enclave. Voor velen zijn de gebeurtenissen die daar plaatsvonden nog dagelijkse realiteit. (+)

Eind vorig jaar deed oud-majoor Rob Franken zijn verhaal over de val van Srebrenica. Na 21 jaar loyaal te zijn geweest aan het 'amateurisme' van Den Haag, kiest hij nu voor zijn 'mannen', die bezig zijn met een claim tegen de staat. 'Het was bijna misdadig om ons op missie te sturen.' Lees hier het interview terug. (+)

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden