Levenslang voor Antwerpse racismemoord

Hans Van Themsche heeft donderdagmiddag levenslang gekregen voor de moord op een Malinese kinderjuf, een tweejarige Antwerpse peuter en de moordaanslag op een Turkse vrouw. De twaalfkoppige jury heeft hem op alle punten schuldig en toerekeningsvatbaar verklaard.

Van onze correspondent Bart Dirks

Hans Van Themsche (19) kocht op 11 mei 2006 een dubbelloops jachtgeweer en patronen in een wapenwinkel in Antwerpen. Daarop trok hij de binnenstad in. Zelf verklaarde hij achteraf dat hij het nadrukkelijk had gemunt op buitenlanders, en dat hij ervan uitging dood te gaan in een vuurgevecht met de politie.

Vergeefs had zijn advocaat geprobeerd de jury ervan te overtuigen dat hij ontoerekeningsvatbaar was, en mogelijk leed aan het syndroom van Asperger. Maar de jury oordeelde dat Van Themsche bij zijn volle verstand was en precies wist waar hij mee bezig was. Als hij ontoerekeningsvatbaar was verklaard, had Van Themsche geen gevangenisstraf gekregen, maar was hij voor enkele jaren geïnterneerd in een psychiatrisch centrum.

Het is voor het eerst in België dat er expliciet wordt bevestigd dat een moordenaar handelde uit racistische motieven. Van Themsche had onder meer extremistische liedjes op zijn gsm staan, had thuis een arsenaal wapens en twee exemplaren van Hitlers boek Mein Kampf. Daarnaast speelde hij vele uren per dag gewelddadige computerspelletjes.

Van Themsche ging in mei 2006 door het lint, nadat de schooldirectie gedreigd had hem van het internaat in Roeselare te sturen. Hij was betrapt op roken en wilde met zijn actie wraak nemen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden