Levenslang tegen de ondergang

Is het moedig of juist nai¿ef om na 11 september je comeback in de VS te willen maken als uitgesproken tegenstander van George W....

Ook na 25 jaar is de boodschap van Helen Caldicott (1938), Australische, arts en oprichter van Physicians for Social Responsibility, even kort als krachtig. 'Ik aanbid de natuur. Als we haar willen vernietigen, dan alleen, letterlijk, over mijn lijk.' Ze trekt altijd even gedreven ten strijde tegen het militairindustrieel complex. In 1978 zegt ze haar baan als kinderarts op om zich helemaal in te zetten voor de wereldwijde campagne tegen kernwapens. Het einde van de Koude Oorlog en de daarop volgende ontwapeningsprogramma's nemen de vredesactivisten de wind uit de zeilen. Inmiddels praten de Nuclear Cowboys opnieuw over Star Wars, mini-kernbommen en 'de preventieve aanval'. Helen Caldicott is nog steeds vastbesloten hen te stoppen.

Broinowski neemt geregeld de rol van criticaster op zich. Ze is cynisch over Caldicotts pogingen om, net als in de jaren tachtig, de media voor zich te winnen en een protestbeweging in gang te zetten. De Donderdag Documentaire, Vredesduif op oorlogspad, Nederland 1, 22.50 uur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden