Levenslang geeist wegens Haagse verplegersmoorden

Tegen de ex-verpleger André du M. is maandag levenslang geëist wegens moord op zeven bejaarde vrouwen. Tegen de andere verdachte in de zaak van de Haagse verplegersmoorden, John H., werd vijftien jaar ge..

Van onze verslaggever

DEN HAAG

eist. Het Openbaar Ministerie (OM) acht bewezen dat de twee mannen met voorbedachten rade de zeven bejaarden hebben gedood.

'Het ging hier om hulpeloze, oudere mensen die in hun laatste waardigheid zijn gekrenkt', sprak officier van justitie D. van Boetzelaer tot de voormalige verplegers die de bejaarden met een overdosis morfine en insuline zouden hebben gedood. 'Dit was geen euthanasie.'

Du M. verklaarde zich na de eis bereid mee te werken aan een psychiatrisch onderzoek. Hij had dit, evenals H., steeds geweigerd. Als de rechtbank hiermee dinsdag instemt, wordt de rechtszaak enkele weken aangehouden.

De mannen hoorden de eis onbewogen aan. De zeven moorden, onder andere op de ex-secretaresse van koningin Juliana, C. Röell, zouden vanaf 1991 zijn gepleegd in serviceflats in de wijk Benoordenhout.

De officier schetste in haar requisitoir een weinig verheffend beeld van de verdachten. Vooral Du M. (40), die in alle moorden de morfine moet hebben toegediend, zou weinig zachtzinnig met zijn patiënten zijn omgegaan. Het was iemand, aldus zijn vader, die 'meer respect had voor zijn hond'.

Tegen collega's in het verpleeghuis Waalsdorp, waar hij zorgmanager was, zou Du M. zich vaak laatdunkend hebben uitgelaten over de bejaarden. Ook toonde hij zich een groot voorstander van euthanasie. 'Wat heeft die nog aan zijn leven?', riep Du M.

'Een combinatie van een dergelijk gebrek aan respect voor anderen en de persoon van André is dodelijk', betoogde de officier.

Volgens het OM moet zijn handelen in belangrijke mate zijn bepaald door het overlijden van Johns moeder, in 1980. Du M, een zwager van H., gaf haar toen een overdosis insuline om haar uit haar lijden te helpen.

In Waalsdorp zette hij deze praktijk voort als hij vond dat het leven van de bejaarden geen nut meer had. Als bewijs van de boze opzet van de verpleger noemde de officier het onthouden van informatie aan de familie van de bejaarden. Buiten medeweten van familieleden en de huisartsen zou hij de zeven bejaarden morfine hebben ingespoten. Ook zouden Röell en Sloos-Fischer in hun laatste dagen geen eten meer hebben gekregen.

Van Boetzelaer: 'Pottenkijkers werden weggestuurd en alles werd gedaan, zoals bij Röell, om het contact met de familie te verbreken.' Haar collega-officier J. Mooijen vond dat de moorden niets met euthanasie van doen hadden. 'Hij was geen arts. Ook was er geen uitdrukkelijk, herhaald en ernstig verzoek van de betrokkenen.'

Het OM achtte verder bewezen dat het verplegersduo zich in korte tijd had verrijkt met list, bedrog en diefstal.

Met name de dood van de 94-jarige miljonaire Sloos-Fischer, met wie H. (37) in 1996 trouwde, noemde Van Boetzelaer 'infaam'. 'Ze had echt het idee dat ze getrouwd was', aldus de officier van justitie. 'Maar John wilde niets weten van haar aanhankelijkheid.'

H., die alleen de dood van Sloos-Fischer ten laste is gelegd, erfde 3,6 miljoen gulden. Volgens Van Boetzelaer zette John al direct nadat hij in september 1995 bij haar kwam werken, 'de trouwmachine in werking'. Binnen negen dagen diende hij een verzoek in bij de gemeente om van zijn vrouw te scheiden. Bij de bank van de miljonaire eiste hij vijfduizend gulden per maand. Ook verbrak hij de relatie met de notaris die al vijftig jaar voor Sloos-Fischer werkte en liet hij een nieuw testament opmaken.

Rustig afwachten tot de vrouw zou overlijden, kon volgens het OM op een gegeven moment niet meer. Van Boetzelaer: 'Ze was een taaie, het duurde té lang. Op een gegeven moment was het genoeg voor ze, waren de reserves op.'

Justitie is onlangs een ontnemingsprocedure begonnen om de helft van het vermogen van Sloos-Fischer, het erfdeel, terug te krijgen. Als John schuldig wordt bevonden, heeft hij daar geen recht meer op. De andere helft kreeg hij al automatisch na de trouwerij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden