Levenslang geëist tegen verpleegkundige Lucia

Het Openbaar Ministerie heeft maandag voor de rechtbank in Den Haag levenslange gevangenisstraf geëist tegen verpleegkundige Lucia de B. Het OM vroeg de rechtbank voor de vijfde keer De B., verdacht van dertien moorden en vijf pogingen daartoe, voor psychiatrisch onderzoek naar het Pieter Baan Centrum te sturen....

Van onze verslaggever

Afgelopen weekeinde heeft het OM onderzocht of er nog patiënten in leven zijn voor wie de 41-jarige De B. tarotkaarten heeft gelegd in vier Haagse ziekenhuizen. Eerder beweerde de verdachte dat de compulsie waarover zij in haar dagboeken schrijft, het leggen van tarotkaarten voor patiënten behelst. Op 27 november 1997 schrijft De B. dat zij 'weer toegegeven' heeft aan haar dwangneurose. Op deze dag overlijdt een patiënt.

De nog in leven zijnde patiënten die op die dag op haar afdeling lagen, zeggen echter niets te hebben gemerkt van haar aandrang, zei officier van justitie Ingrid Degeling. Wel kwam het OM in contact met een patiënt die zeventien maanden op deze afdeling heeft gelegen. Hoewel deze patiënt en De B. een goede relatie onderhielden , wist deze patiënt niets van tarot.

Ook trekt het OM in twijfel of De B. het onrechtmatig gekopieerde verpleegkundig dossier dat bij huiszoeking is aangetroffen, voor een cursus had. Navraag wijst uit dat zij het dossier heeft meegenomen toen de cursus al was afgelopen. De B. : 'ik moest nog opdrachten afmaken.'

Het OM had acht uur nodig voor de onderbouwing van haar aanklacht. De bijzonderheden rondom alle overleden patiënten werden nog eens opgesomd. De sterfgevallen komen allen onverwacht, De B. is de eerstverantwoordelijke verpleegkundige. Uren voor het overlijden geeft zij valse signalen af: terwijl collega's oordelen dat de patiënt stabiel is, spreekt Lucia de B. van complicaties als een lage bloeddruk of ademhalingsstoornis. Het merendeel van de overleden kinderen is moslim en allochtoon. Hun ouders waren vaak minder mondig en hadden principiële bezwaren tegen autopsie. Als een incident plaatsvindt is De B. als enige aanwezig, en doet zij niets om reanimatie op gang te brengen.

Ook ligt het merendeel van de patiënten op een eenpersoonskamer, stuurt verdachte de ouders even daarvoor geruststellend naar huis, en is De B. na het overlijden niet aanwezig bij de evaluatie. Bovendien, zegt het OM, heeft zij artsen verkeerd of onvolledig voorgelicht, en verrichtte zij medische handelingen waartoe zij niet bevoegd is. Ook ontbreken belangrijke delen uit verpleegkundige dossiers.

'Ze heeft er uren naartoe gewerkt', zei officier van justitie John Remmerswaal. Het OM gaat uit van 'voorbedachte rade, na kalm beraad'. Een kind houdt niet zomaar op met ademhalen, zei de officier. 'Dat u het niet wilt ophelderen, werkt tegen u.'

Bewijsmiddelen zijn moedwillig vernietigd, zegt het OM. 'We missen in elk geval twee dagboeken.' Verkoolde resten van deze dagboeken zijn gevonden in haar tuin. Maar Lucia heeft duidelijk gemaakt hoe ze over ernstig zieken denkt, oordeelt het OM op basis van verklaringen en brieven.

In de lichamen van zeker drie slachtoffers zijn medicijnen aangetroffen die niet toegediend hadden mogen worden, blijkt uit onderzoek. Een van deze medicamenten is bij De B. thuis aangetroffen. Vooral het aantonen van De B's betrokkenheid bij sterfgevallen die langer geleden plaatsvonden, heeft het OM voor moeilijkheden geplaatst.

De bewijslast van de verdachte sterfgevallen van kinderen wordt daarom aangevoerd als kettingbewijs. Daarbij draagt het ene juridisch aangetoonde feit bij aan het bewijs van soortgelijke gevallen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden