Levenslang geëist tegen Hells Angels

Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag tegen veertien Limburgse Hells Angels een levenslange celstraf geëist wegens de moord op drie clubgenoten....

De enigen die opheldering kunnen verschaffen over wie de schoten heeft gelost, zijn de Nomadsleden zelf, aldus officier van justitie Oldekamp gisteren. 'Zij doen dat welbewust niet.' Volgens hem is aangetoond dat de veertien Angels nauw en bewust hebben samengewerkt, en 'dan doet het er niet meer toe wie wat heeft gedaan en is ieder aansprakelijk voor het geheel'. Bovendien heeft niemand zich gedistantieerd van de moorden.

De 54-jarige Paul de Vries, president van de Nomads, zijn aanstaande schoonzoon Cor Pijnenburg (33) en Serge Wagener (34) zijn volgens het OM op 11 februari vorig jaar doelbewust in de vergaderruimte van het clubhuis in Oirsbeek doodgeschoten. Op die avond was het vaste clubavond en waren vrijwel alle Nomads aanwezig. De drie slachtoffers zijn daarna niet meer levend gezien.

De verdachten verklaarden dat zij intensief naar hun vermiste 'broeders' hadden gezocht, maar onderzoek wees volgens justitie uit dat dit niet het geval was. Zo is er slechts twee keer naar een gsm-toestel van de slachtoffers gebeld.

In een zes uur durend requisitoir presenteerde officier Oldekamp het bewijsmateriaal. Aan de hand van 3D-beelden van het clubhuis, geluidsfragmenten uit afgetapte telefoongesprekken en foto's van onder andere de vindplaats van de lijken bij de Geleenbeek in Echt schetste hij wat er volgens hem is gebeurd.

Met behulp van 'superluminol' zijn bloedsporen in het clubhuis zichtbaar gemaakt waaruit volgens het OM blijkt dat de lijken vanuit de meetingroom over de trap naar beneden zijn gesleept. DNA-onderzoek wees uit dat het vooral het bloed van de slachtoffers betreft. Dat verklaart volgens de officier waarom de meetingroom na 11 februari plotseling was gestript en opnieuw gestuct, want sporen moesten 'zo snel mogelijk' worden verwijderd.

Er zijn veel aanwijzingen dat er sprake was van voorbedachte rade, aldus de officier. Getuige Angelo D. veklaarde dat de opdracht voor de moorden is gegeven door Amsterdam. Ook hadden de Nomads een busje gehuurd om daarmee de lichamen te vervoeren naar de Geleenbeek.

Daarnaast meent het OM dat president De Vries doelbewust naar de meetingroom is gelokt, omdat het de enige ruimte is waar hij zich ongewapend op zijn gemak voelde. De Vries is van dichtbij 'weloverwogen' doodgeschoten. De anderen zijn ook op vitale plaatsen geraakt.

Alleen Drikus V., de vijftiende Nomad, is volgens het OM niet medeplichtig aan de moorden. Hij was geen volledig lid van de Hells Angels. Oldekamp eiste wel vier jaar cel tegen hem wegens poging tot moord op een man in mei 2004. Maandag beginnen de vijftien advocaten met hun pleidooien.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden