Levenslang geeist tegen Dusko Tadic

Aanklager Grant Niemann van het Joegoslavië-Tribunaal heeft woensdag tegen de Bosnische Serviër Dusko Tadic levenslang geëist. Dat is de zwaarste straf die het Tribunaal kan opleggen....

ANP; AP

ANP, AP

DEN HAAG

Nikola Kostic, een van de advocaten van Tadic, reageerde verbaasd op Niemanns eis. 'Wat moeten ze dan voor een straf opleggen aan Tudjman?', vroeg de Servische jurist zich na de zitting af. 'Of aan Mladic of Karadzic?'

Aanklager Niemann stelde dat Tadic vol geestdrift heeft meegewerkt aan het maltraiteren van niet-Servische gevangenen.

De aanklager kon geen verzachtende omstandigheden ontdekken in de levensloop van Tadic, ondanks de getuigenissen van onder andere Tadic' dochter, die het Tribunaal vertelde dat hij een goede vader was. Bovendien heeft de verdachte niet meegewerkt met het VN-hof.

Het zwaarst weegt volgens Niemann Tadic' deelname aan de vervolging van de moslimbevolking in zijn geboortestreek in Noordwest-Bosnië in 1992. De Serviërs sloten toen moslims op in kampen waar werd gedood en gemarteld.

Tadic heeft 'actief en enthousiast' meegedaan aan de etnische zuiveringen, aldus Niemann. Volgens het vonnis heeft hij in zijn geboorteplaats Kozarac persoonlijk twee agenten gedood.

Aanklager Niemann kan zich erin vinden als Tadic uiteindelijk strafmindering krijgt volgens de regels in het land waar hij zijn straf gaat uitzitten. Advocaat Kostic acht deze redenering echter niet steekhoudend. De straf die Tadic daadwerkelijk zou moeten uitzitten, zou volgens hem zo sterk afhangen van het land dat uiteindelijk bereid wordt gevonden hem op te nemen.

Welk land dat zal zijn, wordt niet door de rechters bepaald, maar door de griffie van het Tribunaal.

'Stel je voor dat hij naar de VS wordt gestuurd. Daar is in gevallen die onder federaal strafrecht vallen, helemaal geen strafvermindering mogelijk. Maar als hij bijvoorbeeld naar Finland gaat, dan is hij misschien na vijftien jaar weer vrij.'

Niemann behoudt zich het recht voor in de toekomst te eisen dat de mogelijkheid van strafvermindering wordt uitgesloten. Dat moet gebeuren bij verdachten die nog ergere misdaden hebben gepleegd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden