Levenslang 'enige passende straf' in Staatsliedenliquidaties

Voor Adil A. (27) en Anouar  B. (34) 'is geen plaats meer in de maatschappij'. Met buitensporig geweld hebben ze zich schuldig gemaakt aan een dubbele moord en een drievoudige poging tot moord. Door met kalasjnikovs te schieten op motoragenten hebben ze bovendien minachting getoond voor de rechtsstaat. Een levenslange celstraf is daarom de enige passende straf.

(VLNR): Anouar B., Bénédicte Ficq (advocaat van Adil A.), Adil A., Stefan S. en Femke van Baarlen (advocaat van Stefan S.). Beeld anp

Dat oordeelde de rechtbank vrijdag in de zaak van de Staatsliedenbuurtliquidaties. 'Het gemak en de koelbloedigheid waarmee met automatische wapens op mensen is geschoten, doen vrezen voor de toekomst. Het moet voor iedereen duidelijk zijn dat deze vorm van geweld niet wordt getolereerd', aldus de rechters vrijdag in de zwaarbeveiligde rechtbank in Osdorp.

Zowel A. als B. ontkennen. Maar de rechters hechten geen geloof aan hun verhaal . Zo zegt Adil A. dat hij op het moment van de moorden wiet aan het knippen was in een woning in Amsterdam-West. Later werden in zijn cel briefjes aangetroffen die hij naar buiten had willen smokkelen, daarin spoort hij vrienden aan dit verhaal te bevestigen. Volgens de rechtbank blijkt uit de smokkelbriefjes dat hij 'onomstotelijk liegt' over zijn alibi.

Wie zijn deze criminelen?

Onder de hoofdverdachten waar de rechter vandaag over oordeelt, is ook Adil A. (27). Hij staat mede symbool voor een nieuwe generatie criminelen waarop justitie nauwelijks vat krijgt. Hoe kan dat? Lees het hier (+).

Wildwestschietpartij

Op 29 december 2012 werden Benaouf A. en twee van zijn vrienden beschoten in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt. Benaouf A. - die verantwoordelijk wordt gehouden voor een eerdere liquidatie - kon ontkomen door in een gracht te springen. Zijn twee vrienden niet, zij werden met kogels doorzeefd. Later namen de schutters ook twee motoragenten onder vuur, zij overleefden door achter hun motor te schuilen.

Deze wildwestschietpartij staat te boek als de bloedigste tot nu toe, en wordt gezien als een van de startpunten van de huidige geweldsgolf. Inmiddels zijn er alleen al in de regio Amsterdam 20 doden gevallen, onder wie drie burgers die bij vergissing werden gedood. Twee omstanders raakten gewond, van wie er één blijvend verlamd raakte.

Hoger beroep

Adil A. en Anouar B. zijn niet de enigen die betrokken waren bij de schietpartij. Eerder kreeg Hamza B. - die gevlucht was naar Marokko - in Tanger een celstraf van 20 jaar opgelegd. Hij wordt gezien als de chauffeur van de Audi van waaruit A. en B. de schoten losten. Daarnaast zijn er waarschijnlijk nog andere schutters, een van hen werd afgelopen zomer zelf geliquideerd. Volgens het Openbaar Ministerie is het onderzoek naar de schietpartij nog niet afgerond. Ook naar de leveranciers van de vluchtauto's en de wapens wordt onderzoek gedaan, net als naar de opdrachtgever(s).

De advocaat van Adil A. heeft inmiddels aangekondigd 'vol goede moed' in hoger beroep te gaan.

Een levenslange celstraf wordt niet vaak opgelegd in Nederland. Inmiddels zitten 40 gedetineerden voor de rest van hun leven vast. Vorige week werd Lau G. eveneens tot een leven in de cel veroordeeld, hij heeft twee Marokkaanse ripdealers een nekschot gegeven. Een dag na zijn veroordeling pleegde hij zelfmoord. Levenslang gestraften komen in principe niet vrij. De enige mogelijkheid is gratie. Dat wordt zelden verleend gezien de ernst van de delicten. De laatste keer dat een levenslang gestrafte gratie kreeg was in 2009, hij lag op sterven.

De doorzeefde zwarte Range Rover in de Amsterdamse staatsliedenbuurt na een dubbele liquidatie in 2012. Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden