Levenslang en tbs voor Marc Dutroux

Na acht jaar is er dinsdag eindelijk een einde gekomen aan de affaire-Dutroux die diepe wonden in België heeft nagelaten....

'Marc Dutroux, u bent tot de maximumstraf veroordeeld. Maar u komt er beter af dan de meeste van uw slachtoffers, want die zijn niet meer onder ons', zei rechter Stéphane Goux aan het eind van het proces tegen de man die zes meisjes ontvoerde en in zijn kelder misbruikte. Vier van hen overleefden het niet.

Dutrouxs vrouw Michelle Martin kreeg dertig jaar, vijf minder dan de openbaar aanklager had geëist. Zij had twee van de meisjes laten verhongeren, toen Dutroux voor drie maanden de cel in moest wegens autodiefstal. De 33-jarige handlanger van Dutroux, Michel Lelièvre, moet 25 jaar zitten.

Michel Nihoul, die eerder al was vrijgesproken van betrokkenheid bij de ontvoering van de meisjes, kreeg vijf jaar voor handel in drugs en vrouwenhandel.

Sabine Dardenne, een van de meisjes die door de politie uit de kelder van Dutroux werd bevrijd, liet via haar advocaat weten dat ze ingenomen was met de vonnissen. Paul Marchal, wiens dochter An aan honger en dorst bezweek in Dutrouxs kelder, vond het jammer dat Lelièvre niet de maximumstraf had gekregen. Hij vroeg zich af wat Lelièvre zal doen als hij na zijn vrijlating weer iemand als Dutroux tegenkomt.

In zijn slotpleidooi probeerde Dutroux de schuld opnieuw af te schuiven op allerlei anderen, maar de rechter kapte hem snel af. Dutroux heeft steeds volgehouden dat hij de meisjes had ontvoerd - op bestelling - van een pedofiel netwerk dat tot in hoge kringen reikte, maar tijdens het proces is daar niets van gebleken. Toch blijkt dat nog steeds veel mensen in België in die theorie geloven. De achterdocht werd gevoed door de talloze blunders in het politieonderzoek. Dutroux slaagde er zelfs een keer in te ontsnappen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden