Levenslang en tbs voor Fritzl

De rechtbank in Sankt Pölten heeft de Oostenrijker Josef Fritzl donderdag veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf en tbs (met video).

Van onze verslaggever Iñaki Oñorbe Genovesi

Een levenslange gevangenisstraf met dwangverpleging. Rustig, met gebogen hoofd, luisterde Josef Fritzl donderdagmiddag naar het voorlezen van het vonnis tegen hem. Daarna liet hij de rechtbank van het Oostenrijkse stadje Sankt Pölten weten zijn straf te accepteren en niet in hoger beroep te zullen gaan.

Kort daarvoor had de 73-jarige Fritzl tijdens het laatste woord nog eenmaal zijn excuses aangeboden voor het feit dat hij zijn dochter Elizabeth 24 jaar lang in een kelder had opgesloten, duizenden keren had verkracht en zeven kinderen bij haar verwekte. ‘Het spijt me uit de grond van mijn hart. Helaas kan ik het niet meer goedmaken. Ik kan alleen maar proberen de schade zo veel mogelijk te beperken.’

Maar de acht juryleden van de rechtbank waren na hun overleg onverbiddelijk en unaniem in hun oordeel over ‘Het Monster van Amstetten’: Fritzl was schuldig aan incest, vrijheidsberoving, slavernij en ook de moord op zijn drie dagen oude zoon Michael in 1996 – door geen medische hulp in te roepen voor de doodzieke baby.

Dus wordt Fritzl in principe levenslang opgesloten. Eerst in een psychiatrische instelling om hem van zijn seksuele afwijkingen af te helpen. Eenmaal genezen mag Fritzl de rest van zijn straf in een gevangeniscel uitzitten.

Tekst loopt door onder video

]]>

De uitspraak van ‘het proces van de eeuw’ kwam na slechts vier zittingsdagen niet geheel onverwacht. Zeker niet toen Fritzl woensdag, na eerder resoluut de zwaarste aanklachten – moord en slavernij– te hebben ontkend, opeens schuld bekende voor alle aanklachten.

Fritzl liet rechter Andrea Hummer weten te zijn gebroken door de elf uur durende videoverklaring van Elisabeth over haar leven in de kelder. Daarnaast zou Fritzl hebben beseft dat zijn hele familie hem niet meer moest en doodsbang voor hem was.

Maar gisteren maakte advocaat Rudolf Mayer bekend dat Fritzl pas echt was ingestort toen hij tijdens de vertoning van Elisabeths opgenomen getuigenis plotseling zijn dochter op de publieke tribune had ontdekt. En daarop vluchtig oogcontact met haar had gehad.

Daarmee zou Fritzls grenzeloze zelfvertrouwen, machtsgevoel en hoop op een juridisch goede afloop van het proces definitief zijn verdwenen. Terwijl Elisabeth de confrontatie met haar ‘verschrikkelijke incestvader’ als uiterst heilzaam zou hebben ervaren voor haar therapeutisch herstel. En buitengewoon tevreden had vastgesteld dat Fritzl door zijn volledige schuldbekentenis ‘tot zijn dood verantwoordelijk zou worden gehouden voor zijn misdaden’, aldus Elisabeths advocate.

Vervroegde vrijlating
Toch zal Elisabeths hartgrondige wens door de uitspraak van de rechtbank misschien niet helemaal in vervulling gaan. Als Fritzl van zijn seksuele afwijkingen geneest, kunnen artsen besluiten dat hij niet langer een gevaar is voor de samenleving. In dat geval zou Fritzl al na 15 jaar hechtenis in aanmerking kunnen komen voor vervroegde vrijlating.

Advocaat Rudolf Mayer sloot woensdag nadrukkelijk deze mogelijkheid niet uit. Fritzl verkeert volgens hem in een ‘uitstekende gezondheid’ en zou dan ‘pas’ 87 jaar oud zijn. Fritzl zit ten slotte al vast sinds zijn arrestatie eind april 2008. Maar dit mogelijke toekomstscenario van Fritzl lijkt vooralsnog de minste van Elisabeths zorgen. Voorlopig probeert de 42-jarige vrouw, onder een nieuwe identiteit, met haar drie ‘ondergrondse’ kinderen Kerstin (20), Stefan (18) en Felix (6) diverse trauma’s te verwerken. Zo raken ze nog steeds in paniek als een deur sluit of het licht uitgaat.

Daarnaast probeert Elisabeth de drie kinderen die ze tijdens haar gevangenschap in de kelder aan Fritzl mee moest geven – Lisa (16), Monika (15) en Alexander (12) – beter te begrijpen. Die schijnen het nog altijd erg vervelend te vinden dat hun doodnormale leven vorig jaar volledig op hun kop werd gezet doordat hun schijnbaar gewone vader opeens een ‘horroropa’ bleek te zijn.

Fritzl omringt door bewakers. (AFP) Beeld
Fritzl omringt door bewakers. (AFP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden