'Levenslang bij Vader Shell spreekt niet meer vanzelf'

Aan iemand op de Oostduinlaan in Den Haag vragen of hij bij Shell werkt, is wel heel erg vragen naar de bekende weg....

Van onze verslaggever

Weert Schenk

DEN HAAG

De 2300 werknemers in Den Haag kregen gisteren te horen dat hun baan gevaar loopt. Op de hoofdkantoren van Shell in Den Haag en Londen verdwijnt dit jaar bijna een derde van de vierduizend arbeidsplaatsen. Dat is aanzienlijk meer dan de zij hadden verwacht.

President-directeur C. Herkströter lichtte het personeel persoonlijk in met een Talk to Staff. Aan de Oostduinlaan sprak hij een zaaltje toe, eerst in het Nederlands, daarna in het Engels, maar de meeste werknemers konden hem slechts in andere zalen volgen via een interne video-verbinding.

De boodschap was, opnieuw, keihard: 'Levenslang werken onder de prima voorwaarden van Vader Shell spreekt ook voor het hoger personeel niet meer vanzelf.' Het was bekend, want Herkströter ramt het er de laatste tijd keer op keer bij zijn medewerkers in: de verzorgingsstaat bij Shell is voorbij.

Weinig werknemers van de oliemaatschappij die de ijskoude en tochtige Oostduinlaan in zomers overhemd of colbert kruisen, zijn bereid de toespraak van de president-directeur te becommentariëren. 'Wat er ook gebeurt, we blijven loyaal', wordt gezegd. En: 'Van mij hoort u niets. Wendt u zich maar tot de officiële instanties.' Slechts een enkeling houdt het op: 'vaag' of 'niets nieuws'.

De reacties zijn typisch Shell. Niet voor niets staat het Haagse hoofdkantoor bekend als 'het Kremlin aan de Oostduinlaan'. Voor buitenstaanders is het lastig te doorgronden. Ook de officiële woordvoerders zijn over het algemeen zeer terughoudend.

In Den Haag werken vooral academisch geschoolde technici. Zij adviseren de werkmaatschappijen van Shell in meer dan honderd landen. De vier kantoorgebouwen vormen een soort ingenieursbureau. De Londense poot regelt meer de handelszaken, zoals marketing, public relations en personeelszaken.

De HTS'er Gerard, die anoniem wil blijven, beschrijft zijn positie in Den Haag als 'iemand onder het gemiddelde'. 'Voor Nederlandse begrippen heb ik een goede opleiding. Maar hier op het hoofdkantoor stelt dat niets voor. Dan ben ik maar gewoon werktuigbouwkundige, een heel klein radertje.'

Hij is niet naar de toespraak van Herkströter gaan luisteren. 'Televisie kijken doe ik thuis wel. De toespraak stond op papier en de rest hoor ik wel van collega's.' Na de mededelingen van de president-directeur ontstond er geen beroerde stemming, zegt Gerard. 'Natuurlijk, niet iedereen is vrolijk, maar er werd vooral druk gespeculeerd over de betekenis van de uitspraken.' Herkströter had geen namen of afdelingen genoemd.

Van paniek is geen enkele sprake. Shell staat niet aan de rand van de afgrond. De winsten zijn nog steeds dusdanig dat er goede afvloeiingsregelingen worden verwacht. Gerard: 'De mensen vliegen hier zeker niet met een grote boog de poort uit. Shell werkt dit heel fatsoenlijk af, daar van zijn we overtuigd.'

Shell heeft al aangekondigd dat het zal proberen werknemers te herplaatsen bij werkmaatschappijen, al dan niet in het buitenland. Wie dan nog overtollig is, moet de onderneming verlaten. Gerard: 'Maar ook dat zal netjes gebeuren. Je krijgt outplacement, hulp om zelf iets te beginnen, of gewoon geld. Alles komt op z'n pootjes terecht. Echt waar, Shell helpt.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden