Levensgevaarlijk zwart goud

Een flink deel van de ruwe olie uit de Nigerdelta wordt illegaal afgetapt. Vies en riskant werk.

DOOR BEN VAN RAAIJ FOTO'S AKINTUNDE AKINLEYE/REUTERS

Apkomene woont in de Nigerdelta, in de Nigeriaanse deelstaat Bayelsa, waar de meeste olie wordt gewonnen. Ze gaat vaak vissen in een kreek bij de rivier de Nun. Haar bescheiden vangst krikt het gezinsinkomen een beetje op, maar heeft ook een nadeel: hoewel ze zich na elke visvangst wast, heeft ze uitslag over haar hele lichaam. Het stroomgebied van de Nun zit vol met illegaal afgetapte ruwe olie.

De politieke en zakelijke elite van Nigeria is de afgelopen decennia schatrijk geworden dankzij de enorme olieproductie van het West-Afrikaanse land, zo'n 2 miljoen vaten olie per dag. Tegelijk moet een groot deel van de bevolking rondkomen van een dollar per dag of minder.

Niet vreemd dat duizenden mensen in Nigeria zich bezighouden met het illegaal aftappen van pijpleidingen. Ze stelen de ruwe olie, raffineren die en verkopen hem. Dit zogenaamde 'oil bunkering' is het werk van gelegenheidsdieven, maar steeds vaker ook van georganiseerde bendes die de zaken groot aanpakken.

Aftappen van olie, dat begint met het stukhakken of doorzagen van de pijpleiding, is gevaarlijk. Eén vonk is genoeg om een explosie of een brand te veroorzaken. Op 13 januari ging het mis in het dorpje Arepo, net buiten Lagos, economisch de belangrijkste stad van Nigeria. Zeker drie mensen kwamen om.

Bij het aftappen lekt veel olie weg. Grote delen van de Nigerdelta zijn zwaar vervuild, zoals de kreken waar Apkomene vist. Volgens het Nigeriaanse ministerie van Financiën raakt eenvijfde van de dagelijkse productie zo zoek. Het Internationaal Energie Agentschap schat de schade voor Nigeria op 7 miljard dollar per jaar.

Oliemaatschappijen hebben veel last van de oliedieven in Nigeria. Zo maakte Shell bij de laatste kwartaalcijfers in november bekend dat de daling van zijn olieproductie mede te wijten was aan hoofdpijndossier Nigeria. Vanwege de veelvuldige 'sabotage' moet het transport van olie vaak worden stilgelegd. Dat scheelt tienduizenden vaten olie per dag.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden