Opinie

'Levensgevaarlijk, dat meisje van 14. En daarom moet ze dood'

De aanslag op de 14-jarige Malala Yousoufzai wordt door Pakistaanse politici veroordeeld. Maar over de wortel van het probleem reppen ze met geen woord. Want dat zijn ze zelf, stelt Sacha Kester. 'Het is de politieke elite van Pakistan die het klimaat heeft geschapen, waardoor dit heeft kunnen gebeuren.'

Een protestmars in Islamabad in Pakistan tegen de aanslag op Malala Yousoufzai. Beeld EPA

Het is moeilijk om je voor te stellen dat de Taliban een levensgevaarlijke vijand zagen in een meisje van 14 jaar. Een kind dat alleen maar hardop durfde te zeggen dat ze naar school wilde gaan. Dat durfde ze ook toen het gebied waarin zij woonde, werd bezet door een stel extremisten - eerst anoniem, in een blog voor de BBC, maar later ook in interviews op televisie.

Levensgevaarlijk dus, dat meisje. En daarom moest ze dood.

Gisteren hielden twee gewapende mannen de bus tegen waarmee het kind naar school reed. Ze moet het gehoord hebben, toen een van hen een geweer tegen het hoofd van de chauffeur zette en vroeg: 'Wie is Malala Yousoufzai?'. Ze moet gezien hebben hoe de andere militant op haar afstapte en het geweer op haar richtte.

Slechte naam
Na een urenlange operatie hebben artsen de kogel uit haar hoofd kunnen verwijderen en Malala vecht nu voor haar leven. Maar als ze daadwerkelijk herstelt, zo hebben de Taliban al laten weten, dan proberen we haar nog een keer te vermoorden. We gaan net zo lang door, tot ze echt dood is. Want zo doe je dat met levensgevaarlijke vijanden.

Nu is niet alleen het westen geschrokken van deze barbaarse actie: ook in Pakistan zelf zijn mensen woedend, geshockeerd, verbijsterd. 'Niemand heeft het recht om een schoolmeisje aan te vallen, alleen maar omdat ze een andere mening heeft', twitterde de prominente journalist Hamid Mir kort na de aanval. 'Zo krijgt de islam een slechte naam.'

'Zouden die religieuze klerken niet eens naar buiten moeten komen om hier tegen te protesteren', vroeg @Ammaryasir uit Karachi zich af.
Ook Pakistaanse politici hebben de aanval scherp veroordeeld, inclusief president Asif Ali Zardari, premier Raja Pervez Ashraf en tientallen parlementariërs. Daar gebruikten ze mooie woorden voor, vol spijt en woede, en natuurlijk vonden ze dat de daders gestraft moeten worden.

Politieke elite
Maar ze repten met geen woord over de wortel van het probleem. Natuurlijk niet. Want dat zijn ze zelf. Het is de politieke elite van Pakistan die het klimaat heeft geschapen waardoor dit heeft kunnen gebeuren.

Ja, natuurlijk is het allemaal erg ingewikkeld. En natuurlijk mag je de rol van buitenlanders (Al Qaeda, de Verenigde Staten, Afghanistan) niet onderschatten. Maar de corruptie, de armoede, het gebrek aan faciliteiten als onderwijs en ziekenzorg en het ongelofelijke gebrek aan enige vorm van recht, frustreert de bevolking al decennia en maakt hen tot een gemakkelijke prooi voor fanatici.

Dubbelspel
En dan die eeuwige dubbele agenda van Islamabad. Aan de ene kant strijdt Pakistan tegen het terrorisme, aan de andere kant worden terroristische clubjes (waaronder de Taliban) in het geniep gesteund omdat het niet alleen vijanden, maar ook pionnen zijn die Islamabad in wil kunnen zetten in het machtsspel dat met de buren (India en Afghanistan) wordt gespeeld.

Hoe langer Pakistan dubbelspel blijft spelen, en hoe langer politici alleen maar aan de voordeeltjes blijven denken die ze voor zichzelf en hun familie in de wacht kunnen slepen, hoe verder het land weg zal zinken in de modder van de haat en het extremisme. Daar staat het al tot over haar middel in, en het is aan meisjes als Malala te danken dat het niet nóg verder is weggezakt.

Dat weten de Taliban overigens ook. En daarom willen ze haar dood hebben.

Sacha Kester was vijf jaar correspondent voor de Volkskrant in Pakistan. Ze is nu buitenlandredacteur voor Volkskrant.nl

 
Hoe langer Pakistan dubbelspel blijft spelen, en hoe langer politici aan de voordeeltjes blijven denken die ze voor zichzelf en hun familie in de wacht kunnen slepen, hoe verder het land weg zal zinken in de modder van de haat en het extremisme
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden