Levend

Boekenkasten zijn er voor boeken. Die horen recht in het gelid te staan, gemillimeterd aan de voorzijde van de kast....

KEES FENS

Ik heb mijn vlagen van strengheid gekend. Maar na enige tijd trokken de boeken zich terug om behaaglijk tegen de muur te gaan leunen, ze verdroegen andere boeken dwars over zich heen. Met schuldbesef dacht ik aan de puritein. Maar ik ben toch altijd zo zuiver in de leer geweest dat ik in de boekenkast alleen boeken heb geduld. En mijn ideaal blijft de rechte lijn, de smetteloosheid, de volmaakte orde, de orthodoxie.

Er zijn de opgewekte zorgelozen. Een boekenkast is een kast en daar zet je niet alleen boeken in. Niks geen geen rechte lijnen aan de voorzijde. De boeken naar achteren, er ontstaan prachtige ruimten ervoor. Voor foto's, voor kaarten, voor kleine beeldjes, voor herinneringen van allerlei soort. Ik ken zo'n decoratieve bibliotheek: een schitterende expositieruimte. Ze leeft. Het wordt steeds voller. De boeken worden tot terughoudendheid gedwongen. Een Indische olifant heft zijn verfijnde slurf tegen de rug van Milton. Een schelp ontplooit zich aan de voeten van Voltaire. Een voorvader leunt tegen de bijbel, speels.

Natuurlijk ben ik jaloers op die kasten. Maar ik benijd vooral de geest van een beroemde Duitse geleerde. Hij is oud. Zijn bibliotheek is machtig. Hij verzamelt schilderijen. Hij heeft er te veel en hij hangt ze nu voor zijn boeken. Gelukkig. Hij heeft de geleerdheid achter zich gelaten.

Kees Fens

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden