Levend fossiel verheldert oog

Het is een van de bekendste tegenwerpingen aan het adres van Darwins evolutieleer: hoe kan zo'n complex orgaan als het oog ontstaan zijn door spontane mutatie en natuurlijke selectie?...

Maar er zijn nieuwe aanwijzingen voor de evolutie van het oog, melden Europese onderzoekers in Science van 29 oktober.

De onderzoekers van het Europees Moleculair Biologisch Laboratorium ontdekten dat de lichtgevoelige cellen in het netvlies van de mens en van andere gewervelde dieren, de bekende staafjes en kegeltjes, zijn voortgekomen uit oeroude voorlopers die oorspronkelijk in de hersenen voorkwamen.

Bewijs daarvoor leverde het levende fossiel Platynereis dumerilii, een zeeworm die al ruim 500 miljoen jaar vrijwel onveranderd is en sterk lijkt op de laatste gezamenlijke voorouder van insecten en gewervelden. De worm heeft in zijn ogen lichtgevoelige cellen die verwant zijn aan die van insecten, en in zijn hersenen cellen met de staafjes en kegeltjes die verder alleen voorkomen bij gewervelde dieren.

De verwantschap van de lichtgevoelige cellen in het mensenoog en die in het wormenbrein werd aangetoond met een 'moleculaire vingerafdruk': in beide celtypen zaten dezelfde lichtgevoelige moleculen, de zogeheten opsinen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden