'Leve het school-Frans uit de jaren zestig'

De ingezonden lezersbrieven van woensdag 7 februari.

Woordenboeken Nederlands-Frans Beeld anp

Brief van de dag: leve het school-Frans uit de jaren zestig

De column van Aleid Truijens over de teloorgang van het onderwijs in Frans en Duits onderschrijf ik van harte. Graag zou ik er nog iets aan toevoegen: het pure plezier dat je kunt hebben van je talenkennis. Gebrek aan die kennis belemmert en diskwalificeert ons niet alleen op zakelijk gebied, maar ook in het persoonlijk leven. Want Duitsland en Frankrijk zijn niet alleen handelspartners, maar ook onze toptwee-vakantielanden. En daar staan we dan te tasten in het duister en met onze mond vol tanden.

Koeterwaals Duits dat gaat nog wel een beetje, maar dat Frans... Het ergste is dat de eigen onkunde ook nog lacherig wordt weggewuifd: 'Nou, Frans, dat kan ik niet hoor, ha ha, zó moeilijk en ze praten ook altijd zo snel...!' Instemming bij de aangesprokene.

Wat een armoe. Talenkennis is niet alleen van praktisch nut, maar geeft ook zo veel plezier. Niet alleen het simpele begrijpen van teksten langs de weg, maar ook het contact met inwoners, de lol van het kunnen lezen van een Franse krant, de voldoening na het, zonder ANWB, zelf oplossen van een lastigautoprobleem. Dat alles is mogelijk met je school-Frans. In mijn geval, het school-Frans uit de jaren zestig, waarvan ik enorm veel plezier heb gehad. Niks bijzonders was dat toen, gedegen onderwijs, gewoon op het Augustinuscollege in Groningen. Natuurlijk deed je er eindexamen in en natuurlijk las je al die boeken. Pas later werd ik me bewust van de rijkdom die me toen is gegeven.

Scholen, gun dit weer aan je leerlingen!

Saskia Messchendorp-Diderich, Garnwerd

Het journalistieke dilemma

De door mij hooggewaardeerde Bert Wagendorp schetst in zijn column over Thierry Baudet het dilemma waarmee de journalistiek worstelt bij de berichtgeving over deze charlatan. Hij doet dat op een rake manier (hoezo domineert Baudet het debat?), maar gaat in mijn ogen daarbij voorbij aan één belangrijk aspect.

Forum voor Democratie mag dan in de Tweede Kamer slechts twee onbezette zetels hebben, een massa mensen voelt zich inmiddels blijkbaar wél door dit partijtje aangesproken. En dát is het werkelijke dilemma van de serieuze journalistiek: Thierry Baudet is een lachertje, het vermelden niet waard, maar straks missen we, zoals bij Fortuyn, de onderliggende 'beweging' van een hoop mensen. Baudets 'voetvolk' vindt het fantastisch dat de in hun ogen onbetrouwbare, falende politiek eens heerlijk op zijn nummer wordt gezet. Buiten iedere Haagse, en misschien ook wel democratische mores om. En vooral ook buiten het (oeverloze, niks opleverende) politieke debat om. Lekker aantrappen tegen instituties!

En als de krant of televisie aan dit kunstje van Baudet geen aandacht schenkt, dan is maar weer eens bewezen dat die journalistiek een politiek correcte linkse zooi is! Dus toch maar wél aandacht aan Thierry schenken, natuurlijk wél kritisch.

Waarmee de journalistiek, vrees ik, in zijn eigen zwaard valt.

Anne Kornman, Hilversum

Klaver en Lelystad

Onbegrijpelijk en tegelijk geestig dat Jesse Klaver denkt Amsterdammers op zijn partij te kunnen laten stemmen door ze te beloven dat het in Lelystad en omgeving rustig blijft doordat Amsterdam de uitbreiding van Schiphol aldaar zal tegenhouden. Als GroenLinks het voor het zeggen krijgt. Dat het daardoor in Amsterdam en omgeving nog lawaaieriger wordt, laat hij voor het gemak weg. We hebben het over gemeenteraadverkiezingen. Als Amsterdam vetorecht heeft inzake Schiphol, laat onze grote GroenLinkser dan beloven dat zijn partij elke uitbreiding van Schiphol zal tegenhouden als ze in het College komen. Zo'n standpunt is dan ook nog een klein beetje groen.

Dolf Hartveldt, Wassenaar

Gelijk gekleed graag

Al dat gedoe over mooie halfblote vrouwen als accessoire bij sportwedstrijden. Er is een oplossing die veel beter, leuker en relevanter is: geef jonge sporters de kans dicht bij hun held(in) te komen. Laat bij boksgala's aanstormend talent de rondebordjes showen. Er is niets mooiers dan de jonge knokkers (m/v) in ultieme extase door de ring te zien springen, hun 15 minutes of fame. Opwindend, inspirerend, dubbel feest!

Ook zou het motto 'equally dressed' moeten gaan gelden, en niet alleen in de sport. Nieuwslezers strak in het pak? Dan ook de vrouwen in een kostuum. Of laat ook de mannen met blote schouders hun borsthaar tonen. Mooie meisjes in latex naast het parcours? Dan ook dito jongens langs de baan. Beachvolleybalsters in niets verhullende stringetjes? Dan ook het herenteam in Speedo.

Ik verlang terug naar de tijd dat voetballers nog mooie korte broekjes droegen zodat je hun machtige dijen kon bewonderen.

Ine Reijnen, Amsterdam

Verbied tabak

Er is een veel eenvoudiger manier om de tabaksindustrie te stoppen dan met een complexe rechtszaak. De overheid kan tabak op de lijst van verboden verslavende middelen plaatsen. Dan is iedere fabrikant strafbaar omdat hij drugs verkoopt. De overheid bekent dan ook meteen kleur: eenduidig drugsbeleid en niet meer profiteren van hoge accijnzen.

Han Smit, Rotterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden