Leve de ontslagbonus!

Bonussen voor falende managers staan te vaak in een kwaad daglicht, het mag best eens gezegd. De open brief die CNV-voorman Terpstra donderdag aan diens werkgevers-collega Schraven stuurde is een goed voorbeeld van zo'n misverstand....

Theo Stielstra

Niet goed? Integendeel! Het is daarom goed ook eens de keerzijde van de bonus te belichten.

Overigens, aan het woord bonussen kleeft een vreemde smaak. Het klinkt naar 'extraatje', naar een toelage die bovenop het loon komt als bewijs van tevredenheid. Maar topmensen wérken ook voor een bonus. Liever spreken we dan ook over 'het flexibele deel van de beloning'.

De CNV stoort zich aan het bericht dat twee topmanagers van automatiseerder Getronics, bij hun vertrek samen een afkoopsom van 3,6 miljoen euro hebben ontvangen. Ook werden twee leningen van pakweg hetzelfde bedrag kwijtgescholden.

Op het eerste gezicht een onterechte - om niet te zeggen exhibitionistische - vorm van verrijking. Immers, Getronics staat er niet bepaald florissant voor, en dat is nog zacht uitgedrukt. Het bedrijf torst een berg problemen met zich mee waarop beide ex-toplieden maar geen grip konden krijgen.

Maar stel eens voor wat er zou zijn gebeurd als de twee toplieden er met de pet naar hadden gegooid. Misschien is het juist wel aan hun stuurmanskunst te danken dat het schip van Getronics niet op de klippen is gelopen. Daarvoor is een bonus toch wel op zijn plaats?

Of neem de top van de Nederlandse Spoorwegen. Commercieel-directeur Meerstad en de financiële topman Niggebrugge streken over 2001 een bonus op van respectievelijk 19 duizend (voor drie maanden) en 86 duizend euro (voor een heel jaar). Nota bene 2001, het jaar dat reizigers zich herinneren als het jaar van de laagste punctualiteit ooit en arbeidsonrust. Maar tegelijkertijd was 2001 ook het jaar waarin de omslag naar betere tijden plaatsvond, zegt NS. Dus daarvoor is een bonus toch wel op zijn plaats?

En bovendien zijn zulke bonussen al helemaal niet slecht voor de economie. Bij een topfunctie hoort immers een bepaalde levensstijl die bakken met geld kost.

De auto's (meervoud) moeten van een bepaald merk zijn, de vakanties gaan niet naar Den Burg (Texel), en zo'n nieuwe bontjas kost ook niet niks. En dan hebben we het nog niet eens over de woningen, de vliegreizen en diverse representatiekosten. Bonussen houden de economie lekker aan de gang.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden