Leve de Koepel

De rechtvaardigste oplossing van ons nationale pensioenprobleem

SCATO VAN OPSTALL

Nederlanders hebben altijd de ballen verstand van pensioenen gehad. Daarom gingen ze naar een kundige adviseur. Die regelde een passende polis bij een van onze notabele verzekeraars, zo'n Onkreukbaar Merk dat je kende van fraaie reclametegeltableaus op statige panden. Tot we ontdekten we dat deze saaie cijferaars ons miljoenen woekerpolissen aansmeerden, met verborgen kosten tot 30 procent en een eindbedrag dat echt niks te maken had met de beloofde eindsom.

Zelden heeft een branche in één klap zo'n vertrouwensbreuk veroorzaakt. Zoiets is alleen te lijmen door de boel groots recht te zetten: daar was genoeg voor in kas, dat is au, maar dan kun je samen verder. Maar alle stiekem afgeroomde miljarden werden opeens 'ons beleggingsrisico' en 'eigen verantwoordelijkheid'. Koning Woeker Aegon had het lef meteen een campagne te beginnen die 'Eerlijk over Later' als slogan had. Toen wist iedereen het zeker: deze bedrijven worden gerund door psychopaten.

We maakten polissen premievrij en gingen sparen bij Triodos. De oude pensioenreuzen begonnen te krimpen. Oké, Delta Lloyd probeerde afgelopen Koninginnedag gedupeerde klanten te helpen. Opa's die hun woekergat probeerden te dichten met vioolspel in het Vondelpark, kregen een compensatiekleedje met ironische teksten als 'begin op tijd met je pensioen' en (eigen schuld ouwe!) 'kritisch op het juiste moment'. Maar nieuwe klanten komen niet meer. Als pr-stunt werd de Koepelgevangenis in Breda serieus gepromoot als Budget Bejaardenhuis. 'Uw voorland, mensen, laat Delta Lloyd uw pensioen verzorgen'. Daar wringt de schoen. Een publieke zender als BNN kan een controversiële fakeshow maken met zieke kandidaten die om een donornier strijden en daarmee pers en publiek confronteren. Maar kunnen daders als Delta Lloyd zich opeens straffeloos als hoeders voordoen? De wrange vruchten van hun woekerpolissen zijn nog niet aangekomen bij de pensionado's van overmorgen. Een miljoenen cellen tellende Graue Armee Fraktion zal dan opstaan en een Collectieve Correctie eisen. Middels woeker bijeengeroofde bonussen worden teruggevorderd en Aerdenhoutse stulpjes verbeurd verklaard.

Uiteraard blijft het gewezen management niet op straat staan, zo gewetenloos als deze lieden moet je niet willen zijn. De witteboordenboefjes krijgen een driedelige prison pinstripe aan en worden gehuisvest in hun eigen ludieke Koepelproject. Ik schat dat de negenhonderd woonunits net voldoende zijn voor de verantwoordelijke bobo's. Zo'n rond gebouw is ideaal voor ex-directeuren, iedereen krijgt een 'corner office' dus ze voelen zich meteen thuis. Ze mogen de hele dag vals spelen met pokeren. In plaats van de bejaardenbingo is er een piramidespel, onder levenslange leiding van Diederik Stapel. (Passender dan die 120 uur taakstraf; dezelfde dag werd een Engelsman tot 150 uur taakstraf veroordeeld wegens het vrijlaten van de hamster van z'n vriendin. Professoren worden hier niet serieus genomen). Uiteraard kan iedereen de Koepel tegen betaling bezoeken. Kunnen we onze kleinkinderen laten zien welke roofdieren op de corporate apenrots zaten, in de nadagen van het neoliberale tijdperk. De baten van deze Artis nieuwe stijl vullen prachtig de gaten die alle woekerpolissen geslagen hebben.

Een rechtvaardiger oplossing van ons nationale pensioenprobleem kan ik me niet voorstellen. Ben benieuwd of Aad Ouborg ook weer meedoet, als het straks serieus wordt.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden