Leve de hypotheekgarantie

REINOUT VAN DER HEIJDEN

Er zijn plannen om vanaf 2014 de ontslagvergoeding te beperken tot maximaal een half jaarsalaris. Dat geld moet bovendien worden besteed aan scholing of het vinden van nieuw werk. Wie al lange tijd bij dezelfde werkgever werkt, mag zich dus zorgen gaan maken. Het inkomen van de oudere werknemer die zijn baan verliest, daalt flink.

Wat kunt u doen om een ramp voor te zijn? Alvast beginnen met bijscholing. Initiatieven ontplooien. Intern solliciteren. Het kan geen kwaad om uw carrière nieuw leven in te blazen.

Wie een eigen woning bezit, kan ook een verbouwing overwegen als verzekering tegen geldproblemen. Het klinkt vergezocht, maar de moderne burger moet zo strategisch zijn als een Japanse krijgsheer.

Een verbouwing geeft u namelijk toegang tot de Nationale Hypotheekgarantie (NHG). Eigenlijk zou iedere huiseigenaar deze garantie moeten hebben, want het voorkomt dat er bij geldproblemen een restschuld overblijft. NHG neemt die schuld over. U kunt NHG krijgen bij de aanschaf van een woning. De lening inclusief kosten mag dan hooguit 350 duizend euro bedragen.

Ook iemand die al een huis heeft, kan NHG krijgen. Voorwaarde is dat je geld leent voor verbouwing, verbetering en/ of energiebesparende voorzieningen. Er geldt geen minimum. U kunt de lening samenvoegen met de oude hypotheek, mits het totaalbedrag van de lening niet hoger is dan 265 duizend euro. Het aflossingsvrije deel van de hypotheek moet minder zijn dan de helft van de woningwaarde.

Er zijn wel eenmalige kosten aan verbonden. De NHG kost 0,7 procent van de hypotheek en er zijn vaak uitgaven voor hypotheekadvies, afsluitprovisie en notariële akten.

De hypotheekrente kan dankzij de NHG tot 1 procent per jaar lager worden. Banken rekenen namelijk steeds meer opslag voor hypotheken zonder NHG. Het is dus behalve een verzekering ook een prima manier om kosten te besparen.Begin deze week wilde de directeur van de NHG zijn garantie alleen nog beschikbaar stellen aan starters op de woningmarkt. Kabinet en Tweede Kamer schoten het plan direct af.

Terecht. Anders zijn we helemaal overgeleverd aan de banken.

Vraag van de week

Ik heb een spaarhypotheek tegen 6,5 procent rente. Is aflossen voordelig?

Nee. Een spaarhypotheek is opgezet om de lening aan het einde van de looptijd van 30 jaar in een keer af te lossen. U spaart gedurende de looptijd voor de aflossing door premie te betalen. Die premie wordt in een spaardepot gestopt. Over dat spaartegoed krijgt u dezelfde rente uitgekeerd als u betaalt aan hypotheekrente, in uw geval 6,5 procent. Ondertussen heeft u wel renteaftrek over de hele hypotheeksom, ongeacht de aflossing. Aflossen gaat ten koste van de renteaftrek. U kunt beter een extra storting doen in het spaardepot, want dat levert u 6,5 procent rente op. RvdH

OOK EEN VRAAG? GELDVRAAG@VOLKSKRANT.NL

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden