Commentaar

'Leve de Chinezen'

Het succes van de tweede generatie Chinezen is het succes van hun ouders. Het loont om streng en veeleisend te zijn.

© THINKSTOCK

De prestaties van de Chinezen in Nederland zijn spectaculair. De tweede generatie doorbreekt met grote vaart het heersende beeld van de Chinese Nederlanders als een hardwerkende maar laagopgeleide en zeer gesloten groep. Het maakt niet uit waar je de jongeren op onderzoekt: op elk terrein zijn hun prestaties formidabel. Ze werken hard, doen het prima op school, stomen op naar hoge functies, spreken goed Nederlands, hebben moderne opvattingen, onderhouden veel contacten met autochtone Nederlanders en voelen zich hier thuis.

Zo zijn ze dé modelminderheidsgroep geworden: geen andere groep van die omvang kan zich met hen meten. Op de meeste gebieden zijn ze ook de autochtone Nederlanders de baas. Dat maakt het rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau tot verplicht huiswerk voor alle politici die zich bemoeien met het immigratie- en integratiebeleid. Het staat vol nuttige lessen.

Les 1: Er is niets mis met immigratie. Ook niet als het om de zogeheten 'niet-westerse migranten' gaat - de groepen die onder invloed van de PVV zo verfoeid worden. Sterker: Nederland kan er wel bij varen, ook economisch.

Les 2: Daarbij is het wel van belang welke waarden en normen immigranten meenemen. Selectie loont. Niet het aanvankelijke opleidingsniveau of de taalbeheersing is daarbij wezenlijk - de eerste generatie Chinezen is hierin niets verder dan Marokkanen of Turken - maar wel het arbeidsethos, de trots en de wil om iets van het leven te maken. Dat zijn belangrijker criteria dan de antwoorden op de kennisvragen in onze inburgeringstoetsen.

Les 3: Het succes van de tweede generatie is het succes van hun ouders. Zij zijn streng en veeleisend. In veel gezinnen zijn harde conflicten uitgevochten. Maar uiteindelijk hebben de ouders hun normen van hard werken en goed presteren door weten te drukken. Met opzienbarend resultaat. Wie het ambitieniveau van de allochtone probleemjeugd omhoog wil krijgen, kan hun ouders niet opgeven. In de huiskamers moet het gebeuren.

Raoul Du Pré

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden