'Leuk te zien waar onze gerechten vandaan komen'

AMSTERDAM - O jee, dacht Margreet van der Kolk (58) uit De Meern toen ze hoorde dat het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) vanaf 2013 kan fluiten naar de twintig miljoen euro subsidie van Buitenlandse Zaken. Ze besloot haar kleinzoons Bart (11) en Frank (9) op hun studiedag mee te nemen naar het Tropenmuseum in Amsterdam. 'Straks kan het niet meer, en ik ben hier zelf ook nog nooit geweest.'


De broertjes klimmen in een taxibusje uit de Filippijnen, Frank mag sturen. Lopend door de continenten Azië, Afrika en Zuid-Amerika kwaken denkbeeldige kikkers uit de speakers, op tv-schermen flitsen opnames van inheemse stammen voorbij. Jeugdsentiment voor velen, maar aangekomen bij Nederlands-Indië blijkt dat het eeuwoude museum een breder publiek trekt.


Maar liefst drie gidsen geven tegelijkertijd een rondleiding. 'Dit is van oudsher een koloniaal museum, maar wat vaak onderbelicht blijft, is dat Indonesië ook het grootste moslimland ter wereld is', vertelt een gids aan een groep volwassenen. 'Het lijkt wel de skyline van Medemblik', zegt een andere gids over een schilderij van Batavia in 1656.


Met zijn bogen en pilaren is het een imposant museum. Dat zou toch gefinancierd moeten worden door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en niet door Buitenlandse Zaken? 'Het Legermuseum wordt ook gefinancierd door Defensie, niet door OCW', zegt woordvoerder Kees Tukker van het KIT. Daarmee wil hij zeggen dat het KIT meer is dan een museum.


Wandelend door de even imposante dependance aan de Mauritskade - marmeren zuilen en gouden versieringen - legt Tukker uit hoe de subsidie verdeeld wordt. Het Tropenmuseum en -theater ontvangen samen het leeuwendeel: 9,5 miljoen euro.


De bibliotheek met tien kilometer aan historisch materiaal krijgt 4,2 miljoen euro. Hier worden ook oude landkaarten bewaard, die door Artsen Zonder Grenzen nog zijn gebruikt om dorpen te traceren die door de tsunami (2004) in Azië waren weggevaagd.


De subsidiestop van staatssecretaris Knapen komt hard aan bij het KIT. 'Er is veel ongeloof', zegt Tukker. Waar moet het KIT nu 2,3 miljoen euro vandaan halen voor biometrisch onderzoek naar tropische ziekten? Ook gebruikte het KIT voorheen 4 miljoen euro subsidie voor projecten in ontwikkelingslanden.


Het KIT ziet zichzelf niet alleen als een duizendpoot in de ontwikkelingssamenwerking, maar ook als het schoolvoorbeeld van cultureel ondernemersschap. Het KIT genereert jaarlijks zelf tussen de 20 en 25 miljoen euro aan inkomsten.


De vraag is of nieuwe generaties kaartjes blijven kopen voor tentoonstellingen over het koloniale verleden. De 16-jarige Ricardo en Mickey uit Haarlem vinden het museum boeiend. Op een bankje zitten de havo-scholieren een opdracht te maken. Ricardo: 'Het is toch leuk te zien waar onze gerechten en producten vandaan komen.'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden