Leuk, maar te duur speeltje

Hij ziet er ontegenzeggelijk schitterend uit. De zilverkleurige telefoon is kleiner dan de doorsnee gsm, maar beschikt niettemin over een ingebouwde MP3-speler met prima geluidskwaliteit....

Peter Giesen

Internetten wordt nu nog voornamelijk gedaan achter een lomp bakbeest op het bureau. Over een paar jaar moet iedereen overal online kunnen zijn, via de mobiele telefoon, de palmtop of de autotelefoon. Er bestaat zelfs een plan voor internet in de lift. Verloren momenten zullen er niet meer zijn, als de industrie haar zin krijgt. Altijd kunnen we het nieuws bekijken, onze mail checken en, niet te vergeten, bereikbaar zijn voor reclameboodschappen.

Muziek speelde een pioniersrol in deze ontwikkeling naar alomtegenwoordigheid. De walkman, in de jaren tachtig geïntroduceerd door Sony, was een formidabel succes, later gevolgd door de discman. Het leven kreeg een soundtrack: hiphop in de Bijlmer, een melancholieke Van Morrison in de trein naar Groningen. Mobiele muziek heeft echter ook nadelen. Een bestaan zonder verloren momenten is erg onrustig. Daarom zie je ook zelden een dertigplusser met een walkman in de trein. Bijkomend van een drukke baan en een veeleisend gezinsleven heeft hij even geen zin in pompende bassen, scheurende gitaarriffs of een meedogenloze bass drum. Bovendien creëert elk handig apparaat weer zijn eigen onhandigheden. In de haast van de ochtendspits moet je er steeds weer aan denken om leuke bandjes of cd's mee te nemen. Bij de energievretende discman moet je niet vergeten de batterijen tijdig op te laden. Kortom: moderne apparatuur vergt een methodische geest.

Daarom is de integratie van een muziekspeler in een mobiele telefoon een uitstekend idee. De gsm heeft zich immers wél ontwikkeld tot een basisapparaat. Bij veel mensen lijkt het een integraal onderdeel van hun lichaam te zijn geworden. De Samsung MP3-Phone heeft echter een achilleshiel die vrijwel alle voordelen tenietdoet. Het interne geheugen van 32 MB biedt slechts ruimte voor 30 minuten muziek, oftewel een stuk of acht topveertig-liedjes. Over een symfonie hoeven we het niet eens te hebben. Voor lange reizen is het apparaatje dus niet geschikt.

Wie een beetje variatie wil, moet bovendien vaak nieuwe muziek via zijn computer in de telefoon laden. Typisch zo'n simpel karweitje dat erbij in schiet, net als het programmeren van een videorecorder als je een avond uitgaat. Te vrezen valt dan ook dat de muziek steeds minder vaak ververst zal worden, waardoor de acht liedjes op den duur ware treiterschijven worden. Dan heeft de gebruiker vooral een prachtige telefoon voor heel veel geld: de MP3-Phone gaat waarschijnlijk rond de 1400 gulden kosten.

Toch zal er zal waarschijnlijk een, vrij kleine, markt voor de MP3-Phone zijn. Nu de gsm gemeengoed is geworden, gaan de early adopters weer op zoek naar nieuwe gadgets. De wap-telefoon met zijn tergend langzame internetverbinding is een mogelijkheid, maar dan is de MP3-Phone wel zo leuk, en een stuk mooier. Toch lijkt zowel wap als MP3-Phone vooral interessant als toekomstwijzer die een glimpje geeft van waar het uiteindelijk naartoe zal gaan. Leuk als trendy speeltje, maar het echte werk moet nog komen, als de verbindingen sneller zijn en de geheugens groter.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden