Leuk gesprek met een stoeptegel

THEATER Pieter Tiddens met Mijn leven als boom, regie: Kees Prins. Theater Bellevue Amsterdam 15 oktober. Tournee...

PATRICK VAN DEN HANENBERG

Het cabaret wordt al jaren geteisterd door het autobiografie-virus. Het publiek wordt opgezadeld met de meest onbeduidende en/of intieme persoonlijke levensfeiten. En vaak neemt de artiest niet eens de moeite om het smakelijk op te dienen, omdat hij ervan uitgaat dat het al interessant genoeg is dat hij zich bloot geeft.

Ook Pieter Tiddens heeft uit de levenstrommel gegraaid. En op zichzelf zijn ook zijn belevenissen niet wereldschokkend. Ruzie met de dwingende toneelleraar op de lagere school, spelen in de band om de meisjes aan zich te binden, de eerste vrijpartij, geleuter op de Sociale Academie, experimenteren met drugs ('Toen hij wakker werd was hij dertig') en een mislukt huwelijk. Het verhaal overspant veertig jaar, van eind jaren vijftig met de Philips buizenradio tot nu.

Ondanks de weinig spectaculaire inhoud is het Tiddens toch gelukt een zeer amusante voorstelling te maken. Hij geeft de hoofdpersoon een extra dimensie door hem regelmatig met stoeptegels te laten praten. Hierdoor wordt het een openbaar dagboek, zonder dat het publiek het idee krijgt voyeur te zijn.

Ook werkt de constante afwisseling van vorm uitstekend. Hij schiet van gedichten, via mime, naar koddig vertelde verhalen, maar houdt door muziek toch de eenheid in de gaten. En ook hier is weer verscheidenheid: zowel minimal gedoe op een ouderwets orgel als grappige bewerkingen van Zappa, Randy Newman en Jackson Browne.

Pieter Tiddens heeft al een forse loopbaan achter de rug. Hij maakte een tournee met Jango Edwards, werkte tien jaar bij de VPRO jeugdtelevisie, was de spil van kindertheatergroep Wederzijds, leidde de muziektheatergroep The Dutchies, en hielp Lenette van Dongen met ideeën op weg. Eerder was hij niet zo succesvol met een cabaretprobeersel, maar het lijkt alsof al die genres die hij daarna beoefend heeft prachtig op hun plek vallen in dit clowneske toneel-cabaret. Tiddens hoort erbij.

Patrick van den Hanenberg

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden